Termin rozpatrzenia wniosku o przyznanie DM?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Knapa
Starszy referent
Zajmuję się: Dm
Kontakt:

Termin rozpatrzenia wniosku o przyznanie DM?

Post autor: Knapa »

Witam, wiem że zgodnie z ustawą mam miesiąc na rozpatrzenie wniosku, zawsze się mieszczę w tym terminie :) aż do ... tego przypadku.

Wnioskujący ma uzupełnić braki i już 26-tego będzie m-c jak donosi ( brakowało podpisu Zarządcy i rachunku) ja idę na urlop od poniedziałku na 2-tyg!

czy mogę, jak, na ile dni mogę przedłużyć termin wydania decyzji(jakiś wzór?)
PROSZĘ O POMOC. DZIĘKUJĘ
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Termin rozpatrzenia wniosku o przyznanie DM?

Post autor: Gość »

A na wezwaniu nie było rygoru art. 64.2 KPA?
Możesz przedłużyć termin w oparciu o art. 36.1 KPA. W piśmie poinformuj o przyczynie zwłoki (co będzie ewenementem, bo jak rozumiem to nie wina urzędu, ale co tam...) i koniecznie określ nowy termin załatwienia sprawy.
W pouczeniu musisz zawrzeć akapit o ponagleniu, które mu przysługuje (chyba 36.2 albo 37... nie mam pod ręką KPA)
Knapa
Starszy referent
Kontakt:

wezwania jeszcze nie wysyłałam, rozmawiałam-wzywałam w rozmowie tel.

ściągnęłam myślami tę osobę, ale nie zawitała osobiście tylko zostawiła na dzienniku podawczym rachunek za wodę za okres 03 maj do 03 czerwiec - opłacony 09-06, śmieci za lipiec i sierpień opłacono 02-07:( WNIOSEK został złożony 27 czerwca - więc rachunki powinny być za czerwiec ! zaświadczenie z pracy jest z czerwca. ok. CO Z NIMI ZROBIĆ !!nieporadna młoda rodzina! help!
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Przedłuż termin i wezwij tym razem pisemnie i pod rygorem nierozpoznania wniosku. Możesz próbować znowu telefonicznie czy tam wizyt osobiście, ale z doświadczenia wiem, że jak nie będziesz miała bata to się bujać tak będziecie w nieskończoność...
Knapa
Starszy referent
Kontakt:

Gość pisze:Przedłuż termin i wezwij tym razem pisemnie i pod rygorem nierozpoznania wniosku. Możesz próbować znowu telefonicznie czy tam wizyt osobiście, ale z doświadczenia wiem, że jak nie będziesz miała bata to się bujać tak będziecie w nieskończoność...
jaki jest max czas przedłużenia wydania decyzji?
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Dobra, zajrzałem do KPA, tak więc nawet z przyczyn niezależnych od urzędu masz prawo przedłużyć termin (36.2). Nie jest sprecyzowane na ile, więc polecam przeliczyć spokojnie tak, żeby stykło. Ja nigdy dłużej niż o miesiąc nie przesuwałem. W każdym razie podajesz przyczynę i nowy termin rozpatrzenia wniosku.

Pouczenie o ponagleniu to art 37.
Madzik05
Referent
Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem
Kontakt:

Post autor: Madzik05 »

DZIĘKUJĘ BARDZO ZA ODP.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Gość pisze:Przedłuż termin i wezwij tym razem pisemnie i pod rygorem nierozpoznania wniosku.
Na jakiej podstawie ? :o Nie jest to powód, aby nie rozpatrzeć wniosku. Napisać, że niedostarczenie rachunku może skutkować przyznaniem dodatku w mniejszej wysokosci, aby miał świadomość. Jesli nie dostarczy, to naliczyć dodatek bez brakującego wydatku.
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Braki formalne na wniosku. Wydatki mają być potwierdzone za miesiąc składania wniosku.
ODPOWIEDZ