To już chyba jest przegięcie!!!! - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 kwie 2020, 18:19

Witam,

jestem zatrudniona w ops na zastępstwo ( dziewczyna którą zastępuję obecnie jest na urlopie bezpłatnym i jest kierownikiem w innym ops), zajmuję się świadczeniami rodzinnymi, opiekuńczymi i funduszem alimentacyjnym. W między czasie dostałam pełnomocnictwo do zastępowania kierownika w sprawach kadrowych oraz podpisywania pism wychodzących.
Z racji oszczędności w naszej gminie obcięto mi etat do 1/2 ( zakres obowiązków ten sam) więc od poniedziałku jestem na pół etatu i teraz moja kierowniczka stwierdziła, że może mi dorzuci zastępstwo księgowej, bo tylko ja mam kwalifikacje (wcześniej to był pracownik socjalny).
Płakać mi się chce.

Jestem po pedagogice, podyplomowo ukończyłam tylko rachunkowość i podatki (roczne studia podyplomowe). Czy rzeczywiście spełniam wymogi by zastępować głównego księgowego? Mam nadzieję, że nie.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 03 maja 2020, 22:14

Widzę, że nikt się nie wypowiedział. Szkoda, bo brakuje mi już argumentów. Chciałam tylko by ktoś wyjasnił mi czy z moim wykształceniem podyplomowym mogę zastępować ksiegową?
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 04 maja 2020, 9:43

Niestety tak... Podyplomówka + 3 letnie doświadczenie juz uprawnia do zastepowania... ustawa to wszystko reguluje.
xxx100
Referent
Od: 15 paź 2018, 9:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 maja 2020, 10:41

W ustawie o finansach publicznych są wymienione te wymogi:

Art. 54. (...) 2. Głównym księgowym, z zastrzeżeniem ust. 9, może być osoba, która:
(...)

5) spełnia jeden z poniższych warunków:

a) ukończyła ekonomiczne jednolite studia magisterskie, ekonomiczne wyższe studia zawodowe, uzupełniające ekonomiczne studia magisterskie lub ekonomiczne studia podyplomowe i posiada co najmniej 3-letnią praktykę w księgowości,

b) ukończyła średnią, policealną lub pomaturalną szkołę ekonomiczną i posiada co najmniej 6-letnią praktykę w księgowości,

c) jest wpisana do rejestru biegłych rewidentów na podstawie odrębnych przepisów,

d) posiada certyfikat księgowy uprawniający do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych albo świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych, wydane na podstawie odrębnych przepisów.

Tak więc jeżeli masz 3-letnią praktykę w księgowości to masz uprawnienia by być głównym księgowym. Rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych precyzuje też, że żeby być zastępcą głównego księgowego w jednostkach organizacyjnych jst trzeba mieć minimum 3 lata praktyki (niekoniecznie w księgowości!) i wykształcenie wyższe lub podyplomowe ekonomiczne. Oczywiście z punktu widzenia szefa jest wygodne i sensowne, żeby księgową zastępował ktoś, kto ma pojęcie o rachunkowości, ale ogólnie w wielu ośrodkach księgowego zastępują osoby niemające uprawnień, bo ktoś zastępować musi, a nie zawsze się dysponuje taką osobą. Myślę, że warto żebyś porozmawiała jeszcze z przełożoną, bo może da się coś wywalczyć (ciągle mamy "rynek pracownika"...). Powodzenia!
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 04 maja 2020, 13:42

... feudalizm i wyzysk :roll:

Jedna moja znajoma z pewnego OPS zrobiła tak:

obcieli jej etat o 1/2....no to fizycznie była w pracy 1/2 czasu. A skoro miała mniejszy czas pracy to mówi mi ta: Panie Tomku wiem Pan co zrobiłam....a list płac nie przygotowałam i pensji nie dostali....mówię no ale....a ona ale ja sobie prowadziłam notatki służbowe i dokumentowałam czas pracy, co robiłam, czyli miała dowód, że pracowała...i ups nie wyrobiła się ze względu na 1/2 etatu.

Przypominam też Art. 53. 1. Kierownik jednostki sektora finansów publicznych, zwany dalej "kierownikiem jednostki", jest odpowiedzialny za całość gospodarki finansowej tej jednostki, z zastrzeżeniem ust. 5. (...). Ustęp 5 dot SCUW.

Ocieli etat...dowalili obowiązków...niech pamiętają, że też ponoszą odpowiedzialność
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2020, 20:43

Tylko ja nie mam żadnego doświadczenia w księgowości.
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 15 wrz 2022, 12:49

Ja bym na Twoim miejscu podziękowała im i złożyła wypowiedzenie, może się otrząsną, a jak nie to myślę że bez problemu praca się znajdzie, nawet w innej branży, szanujmy się
monia77
Podinspektor
Od: 31 mar 2017, 9:14
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS

Napisano: 15 wrz 2022, 13:45

czy Twoim zdaniem jesteś w stanie wyrobić się z obowiązkami w obniżonym wymiarze czasu pracy?
Trudno mi ocenić Twoją sytuację, bo nie wiem jak dużą gminą jesteście i ile jest pracy przy świadczeniach rodzinnych i FA.
Z mojej perspektywy nie brzmi to dobrze, ale sama musisz ocenić, czy takie warunki zatrudnienia Tobie odpowiadają :)
mania0m0
Referent
Od: 30 maja 2018, 15:03
Zajmuję się: księgowością OPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x