Dostalismy pismo że zmniejszają nam dotacje na 85219. Pierwszy raz coś takiego nas spotkało. Czym to jest spowodowane? Inne ośrodki mają również zmiany ale niektórzy zwiększenia a inni tak jak my zmniejszenia. Z urzędu wojewódzkiego nie umiem się dowiedzieć czym to było kierowane. Zrobiłam sobie podział tak dla siebie i wydatki własne na ops wyszły mi w pierwszym kwartale 70% do wydatków dofinansowanych. Oni na to patrzą? Powinnam mieć np inna proporcje?
Nie miałam takiej sytuacji, na jakiejś podstawie musieli ten plan zmniejszyć... Ewentualnie trzeba będzie w ostatnim kwartale wnioskować o dodatkowe środki w planie...
W związku z epidemią musimy się przygotować ze dotacje na zadania własne a taką jest m.in. na 85219 mogą zostać zmniejszone i samorządy będą musiały ponieść większy udział w utrzymaniu OPS-ów.
Spróbuj sobie policzyć w ten sposób:
Liczba pracowników socjalnych X kwota dofinansowania do wynagrodzenia pracownika socjalnego x 12 m-cy(*jeśli od stycznia masz stałą liczbę pracowników socjalnych). Do tego dodaj miesięczną kwotę dofinansowania do informatyka X 12 m-cy.
Co miesiąc robi się sprawozdanie w CAS podając stan pracowników socjalnych na ostatni dzień miesiąca. Z tych sprawozdań UW wziął dane i przeliczył dotację na nowo do końca roku...