TOm , Szarak , Mądre głowy Czyste powietrze
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
TOm , Szarak , Mądre głowy Czyste powietrze
Mam ogromna prośbę o pomoc. W czerwcu wystawiłam zaświadczenie o dochodach do czystego powietrza na jednoosobowe gospodarstwo domowe. Teraz otrzymałam pismo z NFOŚIGW z prośba o weryfikacje zaświadczenia w części dotyczącej liczby osób w gospodarstwie domowym. W uzasadnieniu wskazali, iż jest współwłaścicielem budynku z najwyższym poziomem dofinansowania . Uważają,że niski dochód oraz wartość przedsięwzięcia objętego wnioskiem o dofinansowanie wskazują na prawdopodobieństwo , że może prowadzić wieloosobowe gospodarstwo domowe. Co ja mam teraz zrobić , na jakiej postawie go wezwać ? czy wystąpić o wywiad? Oni powołują sie na art. 10 h ustawy Prawo o ochronie środowiska.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: TOm , Szarak , Mądre głowy Czyste powietrze
Ja bym poprosił NFOŚIGW o wskazanie podstawy prawnej do "weryfikacji zaświadczenia".
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Jak mają podejrzenie, że gość próbuje wyłudzić nienależne dofinansowanie to nich sobie wyguglają najbliższą prokuraturę 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Czyli nie wzywać gościa , żadnych oświadczeń im nie wysyłać?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
przepis, który przywołali, określa tylko właściwość do wydawania zaświadczeń, wy postępowanie zakończyliście, teraz piłka po ich stronie. Ja bym im odpisał, że nasze postępowanie zakończone i jeśli mają zastrzeżenia to niech piszą do prokuratury sami
My kierujemy wnioski do prokuratury ale tylko wtedy kiedy w trakcie postępowania kombinują i pomimo ostrzeżeń się upierają, kilka poszło i następny się szykuje, żony nie wpisał gość ale za to wpisał dziecko, kuzyna żony i chrześniaka a wspólne rozliczanie w US i kobieta bierze wychowawcze w ZUS, do ZUSu więc też nakablowaliśmy
My kierujemy wnioski do prokuratury ale tylko wtedy kiedy w trakcie postępowania kombinują i pomimo ostrzeżeń się upierają, kilka poszło i następny się szykuje, żony nie wpisał gość ale za to wpisał dziecko, kuzyna żony i chrześniaka a wspólne rozliczanie w US i kobieta bierze wychowawcze w ZUS, do ZUSu więc też nakablowaliśmy

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG
- Kontakt:
A co byście zrobili w takim przypadku... na początku listopada wydałam zaświadczenie do czystego powietrza rodzinie pięcioosobowej (taki sam skład gospodarstwa domowego do bonu energetycznego). W poniedziałek Pani przyszła ponownie z żądaniem wydania zaświadczenia tym razem dla gospodarstwa domowego siedmioosobowego. Pytam Pani skąd ta zmiana...Odpowiedziała, że zamieszkały razem z nią córki jej siostry, ponieważ od niej mają łatwiej dojechać do szkoły. Upiera się, że taki jest stan faktyczny i każdy kto chce może ją sprawdzać, bo one rzeczywiście u niej mieszkają. Co zrobić? Wydać kolejne zaświadczenie?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
wystąp do zus z zapytaniem jaki wskazano adres zamieszkania tych córek we wniosku o 800 i jednocześnie poinformuj, że ta matka nie ponosi kosztów ich utrzymania a może i nie sprawuje opieki, działa 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
na jaki artykuł się powołujecie gdy występujecie z zapytaniem do ZUS, US, Urzędu Gminy w sprawie Czystego Powietrza?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
25u3 uosr w związku z 411u10n
Oprócz TOm , Szarak , Mądre głowy Czyste powietrze - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
alimenty czy tak?
ZUS - 20 lat przy świadczeniu pielęgnacyjnym
Dodatek na dojazdy a zameldowanie
jak jest w końcu z tymi orzeczeniami WZON...
Nowe świadczenie pielęgnacyjne w zawodowej rodzinie zastępczej
decyzja uchylająca ŚP
Art. 6bb brak zaświadczenia
brak planu wypłat ZzaZ
Webinarium sygnity- zmiany
jak skorygować zaświadczenie do czystego powietrza?
zmiana starego SP
decyzja zmieniająca stare świadczenie pielęgnacyjne od 2025
decyzja zmieniająca stare świadczenie pielęgnacyjne od 2025
od kiedy samotne
Ogrmona prośba do pań z GOPS Sochaczew
Nienależnie pobrane - rozkładać na raty czy niekoniecznie?