TOM, Szarak proszę o pomoc-ŚP -art. 6bb a nowe orzeczenie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Gosia1981
Referent
Zajmuję się: DM

TOM, Szarak proszę o pomoc-ŚP -art. 6bb a nowe orzeczenie

Post autor: Gosia1981 »

Jak zgodnie z zapisem art. 6bb ust. 1 ustawy z dnia z dnia 27 sierpnia 1997 r. o u.o r. i s. "Jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność albo orzeczenia ustalającego stopień niepełnosprawności, to zachowuje ono ważność do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia, nie dłużej jednak niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca następującego po dacie określającej tę ważność". powinniśmy interpretować zapis, który jest w tym art. zaznaczony pogrubioną czcionką
Strona miała przyznane ŚP na dziecko do czerwca 2025 r. na podstawie art. 6bb u.o r. i s.

W dniu 08.07.2025 r. strona przedłożyła nowe orzeczenie o niepełnosprawności z dnia 18.06.2025 r.

Orzeczenie odebrała w dniu 02.07.2025 r. , orzeczenie staje się ostateczne 16.07.2025 r. Na podstawie nowego orzeczenia strona nie spełnia warunków do przyznania ŚP (strona nie będzie składała odwołania).

Czy w związku z powyższym stronie na podstawie art. 6bb u.o r. i s. ŚP należało się do dnia 18.06.2025 r.? czy będzie się należało do 16.07.2025 r. (kiedy orzeczenie stanie się ostateczne?)
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: TOM, Szarak proszę o pomoc-ŚP -art. 6bb a nowe orzeczenie

Post autor: Tom. »

u mnie do lipca, u @Szarak (jak nic się nie zmieniło) do czerwca ;)

niezależnie czy czerwiec czy lipiec to SP do końca miesiąca, ZAWSZE :!:
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

U mnie się nie zmieniło :D
Gosia1981
Referent

Szarak pisze: 11 lip 2025, 10:56 U mnie się nie zmieniło :D

Bardzo Wam dziękuję.
Ja mam mieszane uczucia, bo zapis art. 6bb jest zapisem szczególnym i nie powinniśmy patrzeć na zapis art. 24 ust. 4 - tak przynajmniej uważa nasz radca prawny, ale jak to zazwyczaj bywa - ile radców tyle opinii. My mieliśmy dwa takie przypadki i wypłaciliśmy ŚP co do dnia, ale brałam pod uwagę kiedy orzeczenie stało się ostateczne. Jednakże Wojewoda uważa że powinniśmy patrzeć na datę wydania orzeczenia, dlatego też już sama się gubię jak powinniśmy przyznawać i wypłacać te świadczenia.
Czyli Szarak patrzysz na datę wydania orzeczenia, ale stosujesz się do art. 24 ust. 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych???
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Gosia1981 pisze: 11 lip 2025, 11:28 bo zapis art. 6bb jest zapisem szczególnym
a gdzie on niby rozstrzyga cokolwiek o okresie trwania świadczeń rodzinnych czy innych, żeby miał być przepisem szczególnym względem art. 24 uosr? przecież on dotyczy zupełnie innej materii niż ustawa o świadczeniach rodzinnych...
dlaczego zatem miałby mnie on w jakikolwiek sposób interesować przy ustalaniu uprawnień do świadczeń?
6bb określa tylko i wyłącznie datę ważności orzeczenia o niepełnosprawności a nie ma jakiegokolwiek innego przepisu umożliwiającego czy nakazującego przyznawanie świadczeń rodzinnych do dnia ważności orzeczenia ;)
Gosia1981
Referent

Tom. pisze: 11 lip 2025, 11:33
Gosia1981 pisze: 11 lip 2025, 11:28 bo zapis art. 6bb jest zapisem szczególnym
a gdzie on niby rozstrzyga cokolwiek o okresie trwania świadczeń rodzinnych czy innych, żeby miał być przepisem szczególnym względem art. 24 uosr? przecież on dotyczy zupełnie innej materii niż ustawa o świadczeniach rodzinnych...
dlaczego zatem miałby mnie on w jakikolwiek sposób interesować przy ustalaniu uprawnień do świadczeń?
6bb określa tylko i wyłącznie datę ważności orzeczenia o niepełnosprawności a nie ma jakiegokolwiek innego przepisu umożliwiającego czy nakazującego przyznawanie świadczeń rodzinnych do dnia ważności orzeczenia ;)

Faktycznie masz rację, teraz sobie przeanalizowałam ostatnią opinię naszego radcy prawnego i tylko w jednym przypadku źle wypłaciliśmy (potem nadpłacaliśmy), po jego opinii i po przeanalizowaniu i przegadaniu raz jeszcze zapisu tych dwóch ustaw doszliśmy do wniosku, że powinniśmy wypłacać ŚP do końca miesiąca - co teraz mi koleżanka potwierdza. Ale reasumując to po rozmową z Wojewodą mam obiekcje na co patrzeć na datę wydania nowego orzeczenia czy datę jego uprawomocnienia. Za dużo tych wszystkich spraw, opinii i się już pogubiłam, co nie zmienia faktu, że teraz muszę omówić po rozmowie z Wojewodą kwestii do kiedy wypłacać ŚP (J.W.) czy do lipca czy do czerwca.
Bardzo Wam jeszcze raz dziękuję za Wasze opinie, spokojnego dzionka.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Mój Wojewoda też mówi patrz na datę wydania nowego orzeczenia i ustal czy jest ono ostateczne ale mówi też stosuj art.24 ust.4 i płać cały miesiąc ZP i ŚP. Co do zasady nie lubię opierać na wyjaśnieniach Wojewody ale po pierwsze mam szefa, który finalnie decyduje a dwa no takie są zapisy ustaw. Ja przyznając świadczenia mam określić tylko datę orzeczenia w oparciu o art.6bb ale cała reszta wynika z ustawy głównej czyli świadczeń rodzinnych.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

A co do tego kiedy poprzednie orzeczenie wygasa. Jak się ma wątpliwości można przecież napisać do PCPR do kiedy uznają poprzednie orzeczenie ważne. Odpowiedź może niektórych zdziwić.
ODPOWIEDZ