Na chwilę obecną bazuję na podstawie wydanych już decyzji o następującej treści:
1. Przyznać uczennicy...........reprezentowanemu przez przedstawiciela ustawowego- matkę Panią........ na rok szkolny 2014/2015 stypendium szkolne na okres od dnia 01 września 2014 roku do 30 czerwca 2015 roku.
2. Stypendium szkolne przyznaję w następującej formie:
a) świadczenia pieniężnego- w wys. ...miesięcznie na okres od września do grudnia 2014 roku. Razem świadczenie pieniężne wynosi ... płatne do dnia 05 grudnia 2014 r.
b) pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym na zakup podręczników i innych pomocy naukowych, obuwia i odzieży sportowej oraz pokrycia kosztów udziału w zajęciach edukacyjnych na okres od stycznia do czerwca 2015 r. wys .....miesięcznie, tj. .....
Imienne rachunki lub faktury za zakup w/w towarów należy przedłożyć w terminie od 15 do 29 maja 2015 r. Wypłata świadczeń nastąpi po przedłożeniu dokumentów, o których mowa powyżej w terminie 14 dni.
Kilku rzeczy nie rozumiem...
Pierwsza kwestia to za jaki okres mam przyjmować rachunki - czy dobrze rozumiem,że zgodnie z wydaną decyzją mają to być tylko faktury za wydatki poniesione w okresie od stycznia do czerwca 2015 r. Czy zgodnie z informacją zawartą nieco wyżej (a także zawartą w naszym regulaminie) mają to być faktury za wydatki poniesione od dnia 01 września 2014 roku do 30 czerwca 2015 roku? Jak Wy rozumiecie tą treść??
Drugą kwestią mnie nurtującą jest zapis (pkt. b) dot. wydatków, które mam wziąć pod uwagę przy przyjmowaniu rachunków. Czy mogę przyjąć np. fakturę za abonament internetowy ucznia, skoro ma on się "nijak" do zapisu w decyzji lub np. fakturę za biurko szkolne -gdzie jedynym zapisem "umożliwiającym" mi przyjęcie takiego rachunku jest zapis w regulaminie nt. zakupu wyposażenia osobistego uczniów bezpośrednio związanego z realizacją procesu dydaktycznego lub realizacją obowiązku szkolnego przez ucznia ??
Kolejnym problem jest termin przyjmowania, zapis wskazuje że do 29 maja trzeba dostarczyć, a czerwiec "zaginął".
I jeszcze ten termin na wypłatę- 14 dni liczyć od ostatniego dnia przyjmowania rachunków, czy każdą osobę traktować indywidualnie (tzn. złoży 15 maja rachunki to w ciągu 14 dni mu wypłacimy)?
Wiem,że najlepiej zapytać co autor wydający decyzję miał na myśli...ale niestety nie mam takiej możliwości, dlatego też proszę Was o jakieś sugestie w tej sprawie. Czym się mam kierować? Regulaminem, czy wydanymi decyzjami? Wiadomo,że na pierwszym miejscu ustawa, ale konkretów w niej to już żadnych nie ma