Treść decyzji -pomocy!!

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Rita

Treść decyzji -pomocy!!

Post autor: Rita »

Od roku 2015 nasz OPS przejął prowadzenie stypendiów.

Na chwilę obecną bazuję na podstawie wydanych już decyzji o następującej treści:

1. Przyznać uczennicy...........reprezentowanemu przez przedstawiciela ustawowego- matkę Panią........ na rok szkolny 2014/2015 stypendium szkolne na okres od dnia 01 września 2014 roku do 30 czerwca 2015 roku.
2. Stypendium szkolne przyznaję w następującej formie:
a) świadczenia pieniężnego- w wys. ...miesięcznie na okres od września do grudnia 2014 roku. Razem świadczenie pieniężne wynosi ... płatne do dnia 05 grudnia 2014 r.
b) pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym na zakup podręczników i innych pomocy naukowych, obuwia i odzieży sportowej oraz pokrycia kosztów udziału w zajęciach edukacyjnych na okres od stycznia do czerwca 2015 r. wys .....miesięcznie, tj. .....

Imienne rachunki lub faktury za zakup w/w towarów należy przedłożyć w terminie od 15 do 29 maja 2015 r. Wypłata świadczeń nastąpi po przedłożeniu dokumentów, o których mowa powyżej w terminie 14 dni.

Kilku rzeczy nie rozumiem...

Pierwsza kwestia to za jaki okres mam przyjmować rachunki - czy dobrze rozumiem,że zgodnie z wydaną decyzją mają to być tylko faktury za wydatki poniesione w okresie od stycznia do czerwca 2015 r. Czy zgodnie z informacją zawartą nieco wyżej (a także zawartą w naszym regulaminie) mają to być faktury za wydatki poniesione od dnia 01 września 2014 roku do 30 czerwca 2015 roku? Jak Wy rozumiecie tą treść??

Drugą kwestią mnie nurtującą jest zapis (pkt. b) dot. wydatków, które mam wziąć pod uwagę przy przyjmowaniu rachunków. Czy mogę przyjąć np. fakturę za abonament internetowy ucznia, skoro ma on się "nijak" do zapisu w decyzji lub np. fakturę za biurko szkolne -gdzie jedynym zapisem "umożliwiającym" mi przyjęcie takiego rachunku jest zapis w regulaminie nt. zakupu wyposażenia osobistego uczniów bezpośrednio związanego z realizacją procesu dydaktycznego lub realizacją obowiązku szkolnego przez ucznia ??

Kolejnym problem jest termin przyjmowania, zapis wskazuje że do 29 maja trzeba dostarczyć, a czerwiec "zaginął".

I jeszcze ten termin na wypłatę- 14 dni liczyć od ostatniego dnia przyjmowania rachunków, czy każdą osobę traktować indywidualnie (tzn. złoży 15 maja rachunki to w ciągu 14 dni mu wypłacimy)?

Wiem,że najlepiej zapytać co autor wydający decyzję miał na myśli...ale niestety nie mam takiej możliwości, dlatego też proszę Was o jakieś sugestie w tej sprawie. Czym się mam kierować? Regulaminem, czy wydanymi decyzjami? Wiadomo,że na pierwszym miejscu ustawa, ale konkretów w niej to już żadnych nie ma :)
Natalia**

Re: Treść decyzji -pomocy!!

Post autor: Natalia** »

1. za caly rok szkolny czyli 1.09-30.06
2. to co rozliczasz zalezy od katalogu wydatków, macie taki utworzony? dowiedz się. Jesli jeszcze nie to utwórz go i do zatwierdzenia do szefostwa:) na ta chwile rozliczasz cos na cele edukacyjne my biurka, internet rozliczamy
3. dziwne ze na decyzji nie ma terminu wyplaty. indywidujalnie oszalejesz. ustal jeden termin np 10 czerwca dla wszytskich. My zawsze jednak tez proponujemu drugi termin jesli ktos nie zdoła donieść rach. końcem czewrca.
xyz@

Post autor: xyz@ »

czy ja dobrze rozumiem,że w decyzji wydanej w 2014 r. ktoś podał kwoty stypendium za okres od stycznia do czerwca 2015 roku?
to jest zaciągnięcie zobowiązania i za to jest dyscyplina finansowa

moim zdaniem ludzie powinni mieć czas przynajmniej do końca czerwca z rozliczenia się z faktur
w czerwcu mogą jeszcze ponosić wydatki (wycieczki szkolne, bilety autobusowe)

rzeczywiście lepiej ustalić jeden termin wypłaty dla wszystkich i to się robi w regulaminie
no chyba,że mała gmina, mało wniosków i dasz radę ogarnąć
nie proponowałabym teraz zmiany regulaminu,bo to wszystko będzie trwało - czas do sesji, czekanie na ogłoszenie w dzienniku
nie zazdroszczę przekazania stypendium w trakcie trwania roku szkolnego,bo trzeba pracować na bublu (patrz decyzja z zaciągniętym zobowiązaniem)
Rita

Post autor: Rita »

~Natalia**
Też myślałam,żeby zbierać faktury za cały rok szkolny, ale zajrzałam do archiwum z poprzedniego roku i identycznie wydanych decyzji - Pani, która to prowadziła zbierała tylko faktury za okres uwzględniony w decyzji,czyli od stycznia do czerwca...

Czy taki katalog wydatków trzeba przedłożyć wcześniej na sesji Rady Gminy? Czy wystarczy podpis Wójta?

~xyz@
Dokładnie, jest tak jak myślisz. Czyli do tej pory zawsze konstruowano w ten sposób decyzje...
A mógłbyś/mogłabyś przedstawić jak wygląda u Was ta część decyzji? Będę bardzo wdzięczna :)

Co do rozliczana się z faktur to jestem tego samego zdania. Od osoby poprzednio prowadzącej stypendia dowiedziałam się tylko, że "dla bezpieczeństwa" ustaliła taki termin, by móc rozliczyć sprawozdania z wykorzystanej dotacji,bo wiadomo,że nie każdy doniesie faktury na pełną kwotę...Wywnioskowałam tylko,że w czerwcu czeka mnie rozliczenie tej dotacji....A czy jest to prawdą będę miała okazje się przekonać w tym roku...

Wniosków mam 200 więc ciężko będzie ogarnąć :)

Dziękuję za cenne informacje!!

I jeszcze pytanie odbiegające od tematu. Kiedy zaplanować urlop wypoczynkowy? Tzn. kiedy będę miała najmniej obowiązków związanych z prowadzeniem stypendium? :) W maju nie, bo faktury, w czerwcu wypłaty, w sierpniu i wrześniu- składanie wniosków,październik- wydawanie decyzji... czyli zostaje lipiec, ewentualnie końcówka czerwca lub dopiero listopad. Zgadza się?? A sprawozdania w jakich miesiącach???
xyz@

tak piszę w postanowieniu w decyzji pierwotnej

1.Przyznać na wniosek Pana........... zam. .......... dla ............. syna/córki wnioskodawcy, stypendium szkolne na okres od 01-09-2014 r. do 30-06-2015 r. w formie pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, w tym w szczególności na zakup podręczników do nauki, słowników, pomocy szkolnych w tym programów komputerowych, przyborów szkolnych, wyposażenia szkolnego, materiałów i pomocy dydaktycznych dla uczniów niepełnosprawnych oraz dla uczniów do praktycznej nauki zawodu, zakup obuwia i stroju sportowego wymaganego na lekcjach wychowania fizycznego, zakup obiadów
w szkole.
2.Wypłata stypendium szkolnego zrealizowana będzie przekazem pocztowym lub wpłatą na konto w dwóch ratach w następujący sposób:
a) I rata do 20 grudnia 2014 r. za okres od września 2014r. do grudnia 2014 r. w wysokości: 4 mies. x 85 zł = 340 zł na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1 złożone w Urzędzie .................w terminie do 28 listopada 2014 r.
b) II rata za okres od stycznia 2015r. do czerwca 2015r. w wysokości i w terminie, które zostaną ustalone po otrzymaniu dotacji, na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1. złożone w Urzędzie.....................

a w kwietniu w decyzji zmieniającej pisałam tak:

1. Za zgodą strony zmienić w punkcie 2 podpunkt b Decyzji Nr 790 /14 z dn. 27.10.2014r. przyznającej na wniosek Pana............... zam. ................. stypendium szkolne dla syna/córki .................. w ten sposób, że otrzymuje on brzmienie:
„ b) II rata do 31 lipca 2015r. za okres od 01.01.2015r. do 30.06.2015r. w wysokości: 6 mies. x 85 zł= 510 zł, na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1. złożone w Urzędzie.................... w terminie do 30 czerwca 2015r.”

ja biorę urlop na początku lipca:)
xyz@

dotację trzeba oddać do końca grudnia
sprawozdanie robię w styczniu za poprzedni rok,a przynajmniej tak sobie życzy moje kuratorium
ODPOWIEDZ