Treść uzasadnienia w decyzji o przyznaniu dodatku mieszkanio - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 kwie 2018, 9:11

Witam mam pytanie dotyczące treści uzasadnienia w decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego. W uzasadnieniu mam wpisane wszystkie dane na podstawie , których został przyznany dodatek mieszkaniowy czyli liczba osób, metraż, kwota wydatków oraz kwota dochodów. Czy macie Państwo te dane również w Waszych decyzjach. Mam sytuacje gdzie wnioskodawczyni zażyczyła sobie zmiany decyzji w związku z faktem, że właściciel otrzymuje tą decyzję , a Ona nie życzy sobie aby informowany był o Jej dochodach ?
KatarzynaGlowa
Praktykant
Od: 27 kwie 2018, 9:05
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki enrgetyczne

Napisano: 27 kwie 2018, 9:39

Nie ma nic do życzenia. Mamy obowiązek stosowania się do art. 7 ust. 7 ustawy o DM. Moje decyzje są bardzo szczegółowe, wiec zarządcy wiedzą wszystko o swoich lokatorach.
Miałam przypadek, że Pani poprosiła, aby nie pisać w decyzji ile ma dochodu, gdyż zarządca podniósł jej czynsz jak zobaczył jaki ma dochód. Nie dotarło do niego, że jest to brutto. Na jej pisemną prośbę, zrobiłam krótkie uzasadnienie, zaś wnioskodawca otrzymał dodatkowo jako załącznik szczegółowe uzasadnienie do decyzji.
Ale dowiedziałam się, ze postąpiłam nieprawidłowo, gdyż obowiązuje nas art. 7 ust. 7 ustawy.
Osobiście nie sądzę, aby była to nieprawidłowość. Ale to moje zdanie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 27 kwie 2018, 9:52

Bardzo dziękuje
KatarzynaGlowa
Praktykant
Od: 27 kwie 2018, 9:05
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki enrgetyczne

Napisano: 30 kwie 2018, 21:40

Maxima pisze:dowiedziałam się, ze postąpiłam nieprawidłowo...
Zasadniczą nieprawidłowością jak się wydaje było zróżnicowanie wysyłanej treści. Tak nie powinno być, zgoda. Przy okazji naszła mnie myśl, że ciekawy jest inny aspekt: sposób uzasadnienia. Moim zdaniem brak jest dobrych wzorców czy wytycznych, nie jest pewne czy trzeba wszystkie wrażliwe szczegóły podawać. Z drugiej strony mam poważne wątpliwości co do celowości wysilania się w tym zakresie w ogóle. Jakość decyzji tylko teoretycznie zależy od uzasadnienia, to niejako sztuka dla sztuki, praktycznie zaś istotny jest wynik, czyli kwota dodatku, która albo da się obronić albo nie. Jeśli nie da się obronić, to żadne uzasadnienie nie pomoże. Dla wygody niech będzie krótkie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2018, 9:52

PCW pisze: Dla wygody niech będzie krótkie.
Nie chodzi o wygodę, tylko o wyjaśnienie wnioskodawcy sposobu wyliczenia dodatku.
PCW pisze:mam poważne wątpliwości co do celowości wysilania się w tym zakresie w ogóle
A ja nie mam żadnych wątpliwości. Wnioskodawca ma prawo wiedzieć, skąd wzięła się kwota dodatku taka, a nie inna. Ponadto decyzje z "marnym" uzasadnieniem, które trafiają do SKO często są uchylane w razie jakichkolwiek wątpliwości co do prawidłowego rozpatrzenia materiału dowodowego.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x