DM- Ryczałtowiec - oswiadczenie dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 kwie 2018, 18:32

Proszę o pomoc. W informacjach, które znalazłam - co trzeba przedłożyć przy wniosku o DM,jest informacja, ze dla prowadzących dz.g. rozliczajacych sie ryczałtem składa
sie oswiadczenie o dochodach.
To znaczy, ze od przychodu (z ewdencji przychodów) odejmuje zapłacony podatek (ryczałt), skałdki ZUS (czy zdrowotna tez?) i koszty uzyskania tego przychodu (nieewidencjonowane, gdyż ewidencji kosztów ryczałtowiec nie prowadzi) - czyli zakupy, najem i inne. Sporzadzam oswiadczenie i juz? Czy muszę przedkładac jakies inne dokumenty?
Bo już obiło mi się o uszy i oczy :) ze ryczałtoweic nie ma kosztów! Ze przychod - podatek i ZUS to dochód...
Kasia_1965
Praktykant
Od: 30 kwie 2018, 18:15
Zajmuję się: dom

Napisano: 02 maja 2018, 12:31

Zgodnie z ustawą o dodatkach mieszkaniowych odejmujemy jedynie koszty uzyskania przychodu i składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i chorobowe. Nie odejmuje się podatku i składki na ubezpieczenie zdrowotne czy wypadkowe.
Należy tez pamiętać, że nie każdy poniesiony wydatek jest kosztem uzyskania przychodu (ustawa o podatku dochodowym).
Na ryczałcie nie występują koszty uzyskania przychodu, należy odliczyć tylko w/wym. składki.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 maja 2018, 13:24

Dzwoniłam do zródła, ryczałtowiec odejmuje od przychodu skladki ZUS (poza zdrowotnym) i koszt uzyskania przychodu. Dochód deklaruje w oswidczeniu. Koszty uzyskania przychodu jak najbardziej wystepuja, nie wiem skad wzielas inofrmacje, ze nie ma ich.
Kasia_1965
Praktykant

Napisano: 02 maja 2018, 14:07

Kasia_1965 pisze:Dzwoniłam do zródła,
to trzeba było tak od razu, a nie tu pytać.

Taką info przekazali mi w US (i to na piśmie !): na ryczałcie nie ma możliwości odliczenia sobie czegokolwiek i wykazania KUP.
Kasia_1965 pisze:Dochód deklaruje w oswidczeniu
Ale mamy prawo to zweryfikować i zażądać np. dowodów wpłat składek.
Kolejna info z US: nalezy prowadzić ewidencje przychodu (wiec tez mamy prawo do zażądać do wglądu). A Ty prowadzisz taką ewidencję? Czy powiedzieli ze nie ma obowiązku? Bo widzę ze informacje z US są rozbieżne
Maxima
VIP

Napisano: 03 maja 2018, 16:06

Ewidencję przychodów prowadzi się. To co otrzymałaś od US, jest jak najbardziej prawidłowe, nie ma możliwosci odliczenia kosztów - ale na potrzeby US, podatku.
Dla US płaci się od przychodu podatek, ich nie intersują KUP w ogole.
Dlatego ONI przekazują, że nie ma dla nich KUP, czy takich odliczeń.
Ale my nie mowimy o dochodzie ryczałtowca dla potrzeb podatkowych (US), tylko o dochodzie dla potrzeb zasiłków celowych. W tych drugich dochód to nie to co przychód.
Gdyby to było tak jak mówisz, to po co byłoby oswidczenie o dochodach. wystarczyłoby przedstawic ewidencje przychodów i składki, prawda?
Tymczasem w tej formie opodatkowania dochód sie deklaruje w oswiadczeniu.
Zapraszam do przeczytania wyroku
III SA/Kr 1371/16 - Wyrok WSA w Krakowie z 2017-01-12
Takie podejscie do sprawy jest przerażające.
Pomyśl sama, kobieta prowadząca np. kiosk z gazetami, ma przychod (ze sprzedazy gazet i biletów, doładowań telefonow i in)na kwote miesięczną np. 15000tys (500zł dziennie). Jest to jej przychód, prawda? Ale musi zapłacić za te gazety, doładowania, bilety, zapłacic za prad, najem, ZUS i moze wyjsc jej dochod 1500zł miesięcznie... Dla fiskusa podatek placi od 15tys minus ZUS, ale dla zasilkow celowych sama okresla dochod. Czy uwazasz, ze jej dochod to te 15 tys?
Kasia_1965
Praktykant

Napisano: 04 maja 2018, 7:55

No, Kasiu, muszę przyznać, że rzuciłaś mi nowe światło na tego typu sprawy. Mając osoby z działalnością na ryczałcie również miałam wątpliwości co do KUP bo też słyszałam, że takowych przy tej formie opodatkowania nie ma (choć to dziwne, bo przecież każdy prowadzący działalność jakieś te koszty generuje), teraz już wiem, że nie ma ich dla US; a to niespodzianka :). Dziękuję za ten wątek.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 04 maja 2018, 9:22

Myslisz ze kiosk prowadziłby ktoś na ryczałcie ? :lol:
Maxima
VIP

Napisano: 04 maja 2018, 9:39

Kasia_1965 pisze:Dla fiskusa podatek placi od 15tys minus ZUS, ale dla zasilkow celowych sama okresla dochod. Czy uwazasz, ze jej dochod to te 15 tys?
Nie wiem, bo nie zajmuję się zasiłkami celowymi tylko dodatkami mieszkaniowymi i tego świadczenia dotyczy to forum
Maxima
VIP

Napisano: 04 maja 2018, 9:51

Klara27 pisze:No, Kasiu, muszę przyznać, że rzuciłaś mi nowe światło na tego typu sprawy. Mając osoby z działalnością na ryczałcie również miałam wątpliwości co do KUP bo też słyszałam, że takowych przy tej formie opodatkowania nie ma (choć to dziwne, bo przecież każdy prowadzący działalność jakieś te koszty generuje), teraz już wiem, że nie ma ich dla US; a to niespodzianka :). Dziękuję za ten wątek.
Klara, cieszę się.
Kasia_1965
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x