tytuł prawny nie wiem co zrobić POMOCY - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 maja 2019, 14:35

Witam,
Pani chce się ubiegać o dodatek mieszkaniowy mieszka sama. W akcie notarialnym ma zapis, że lokal daruje dzieciom wraz ze związanymi z nim prawami. W akcie ma zwarte również, że strony oświadczają, że przedmiot umowy wydany zostanie w posiadanie obdarowanych w dniu dzisiejszym po podpisaniu aktu i z dniem dzisiejszym na obdarowanych przechodzą wszystkie korzyści i ciężary związane z nabywaną nieruchomością. Dzieci ustanawiają na rzecz matki dożywotnią i nieodpłatną służebność mieszkania polegającą na prawie do korzystania przez uprawnioną z całego lokalu, na to ustanowienie służebności osobistej matka wyraża zgodę. Strony oświadczyły, że roczna wartość służebności wynosi 2920zł.
Co zrobić bo nie wiem ma straszne wątpliwości co tutaj zrobić.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 24 maja 2019, 14:59

Przyznać dodatek. Służebność to też tytuł prawny.
A to, że nieodpłatna tzn. że osoby obdarowane nie mogą korzystać na tzw. „odstępnym”.
Jeśli Pani ponosi wydatki na utrzymanie lokalu to oczywiscie ma prawo do dodatku.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 maja 2019, 15:18

Czyli muszę ustalić czy ponosi faktycznie wydatki związane z lokalem i będzie można przyznać ten dodatek jeżeli tak jest.
Hmm wystarczy, że w samym oświadczeniu napisze, że ponosi wszystkie opłaty związane z lokalem i tyle chyba wystarczy tak?
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 29 maja 2019, 15:03

Hej, sam/a piszesz, że: "Dzieci ustanawiają na rzecz matki dożywotnią i nieodpłatną służebność mieszkania polegającą na prawie do korzystania przez uprawnioną z całego lokalu" oraz, że "na obdarowanych przechodzą wszystkie korzyści i ciężary związane z nabywaną nieruchomością" z tego wynika, że matka nie ma wydatków, ponieważ są one przeniesione na obdarowanych.... podejrzewam, że w praktyce opłatami się dzielą albo faktycznie ponosi je matka ale akt mówi swoje... na Twoim miejscu bym się doradziła prawnika.
Aga23
Praktykant
Od: 08 wrz 2017, 14:29
Zajmuję się: DM/DE/KDR

Napisano: 05 cze 2019, 13:49

Witam.Mam mały problem, mianowicie Pan miał umowę najmu lokalu mieszkalnego do końca maja 2019r. w maju również złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy, niestety 03.06.2019r. otrzymał pismo od zarządcy o tym, że lokal ma opuścić do końca czerwca. Moje pytanko, jak sporządzić decyzję odmowną, chodzi o uzasadnienie i czy wystarczy powołać się na art. 2 ust. 1 ustawy o dodatkach.
Jeśli ktoś ma wzór decyzji chętnie skorzystam:)
RenataSkoczylas
Praktykant
Od: 18 mar 2019, 13:35
Zajmuję się: DM/KDR/SKR/KADRY/PŁACE/ŚRODKI TRWAŁE/PŁATNIK

Napisano: 05 cze 2019, 15:00

A nie lepiej jakby Pan napisał o umorzenie postepowania? Kłopot z głowy.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x