Wadatki za niepełny miesiąc? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 maja 2019, 14:01

Witam, Pani złożyła wniosek na dm. 20. maja br. Umowa od 12 maja br. Lokal od prywatnego zarządcy, niewchodzący w zasób gminy. Płacą 1300 zł, bez wyszczególnienia ile za wodę i ścieki, czy śmieci. Wiem , że obniżamy do stawek gminnych opłatę za czynsz, wiem ile wyniosą śmieci, ale co z zużyciem wody? i wogóle czy wydatki przeliczam na niepełny miesiąc skoro mieszkają od 12 maja? czy brać cały miesiąc? proszę o pomoc
Sonik
Praktykant
Od: 09 kwie 2019, 11:02
Zajmuję się: PS, DM

Napisano: 24 maja 2019, 9:37

Ktoś pomoże? chociaż powiedzcie czy wydatki przeliczać na dni?
Sonik
Praktykant

Napisano: 24 maja 2019, 11:52

Pewnie zdania byłyby podzielone... dlatego brak odpowiedzi :lol:
Czynsz (bez wody i smieci) przyrównujesz do stawki gminnej. To wiadomo.
Jesli zapłaciła zaliczkowo za wodę, to wliczysz jej. Jesli nie zpłaciła, to weź oświadczenie, że w maju nie poniosła opłat za wodę i kanalizację.
Liczę te wydatki, poniesione w maju. Być może zapłacili całość w maju za okres od 12 maja do 12 czerwca. Wydatek poniesiony w maju, wiec policzyłabym całość. Nie mamy podstaw, aby przeliczać samemu na dni w takiej sytuacji.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 maja 2019, 13:40

Moim zdaniem nie można przyjąc wniosku jeżeli wnioskodawca nie mieszka w danym lokalu pelnego miesiaca. Mozesz obliczenia zrobić majac pelny czynsz.
Agnieszka M.
Praktykant
Od: 11 sty 2019, 11:36
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
dodatki energetyczne

Napisano: 24 maja 2019, 13:44

dodatek przyznajesz na okres 6 misiecy, wiec nie mozna policzy kogos za np pol miesiaca bo dane wprowadzane beda nieprawidlowe wzgledem pozostalych miesiecy. Wnioskodawca musisz odczekac z wnioskiem pelen miesiąc zeby wartosci byly poprawne.
To moje zdanie innego wyjscia nie widze.
Agnieszka M.
Praktykant
dodatki energetyczne

Napisano: 24 maja 2019, 13:52

Agnieszka M. pisze:Wnioskodawca musisz odczekac z wnioskiem pelen miesiąc zeby wartosci byly poprawne.
A to na jakiej podstawie?
Jesli zapłacił w maju pełną kwotę czynszu i zarządca powiedział mu, że jest to za okres od 12 maja do 12 czerwca, to podaj przepis, według którego nie przyjmiesz mu wniosku w maju?
Ma tytuł prawny, mieszka w lokalu i zapłacił czynsz. Co jeszcze Ci trzeba?
Maxima
VIP

Napisano: 24 maja 2019, 13:54

Agnieszka M. pisze:Moim zdaniem nie można przyjąc wniosku jeżeli wnioskodawca nie mieszka w danym lokalu pelnego miesiaca. Mozesz obliczenia zrobić majac pelny czynsz.
Podaj podstawe bo jestem ciekawa
Maxima
VIP

Napisano: 27 maja 2019, 7:47

Bardzo dziękuję za odpowiedź, chyba wezmę całość wydatków
Sonik
Praktykant

Napisano: 27 maja 2019, 8:33

Nie mam na to podstawy prawnej to jest oczywiste.
Jeżeli zarządca przewidzi wydatki, zużycie za miesiąc na przód to możesz liczyć, ale nie wiem czy będzie taki przypadek.
Agnieszka M.
Praktykant
dodatki energetyczne

Napisano: 27 maja 2019, 14:43

i wogóle czy wydatki przeliczam na niepełny miesiąc skoro mieszkają od 12 maja?
czynsz najmu jest z reguły świadczeniem o charakterze okresowym ( no chyba że umowa najmu jest zawierana na 1 miesiąc -co w praktyce rzadko ma miejsce ;)
we wniosku o dodatek (pkt12 ) chodzi o wydatki za za ostatni miesiąc Tj, miesiąc w którym składany jest wniosek , to stanowi jedynie pkt odniesienia do prawidłowego obliczenia wydatków w przypadku zmiany ich wysokości.

podstawę obliczenia dodatku winno stanowić świadczenie przeliczone za pełny miesiąc
chcesz wyliczyć świadczenie na na pól roku na podstawie opłat za niepełny miesiąc ? nie ma do tego podstaw prawnych
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x