tytuł prawny-spółdzielcze lokatorskie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 27 lut 2014, 10:43

Pomóżcie.
Spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu posiada mąż, który wyprowadził się z lokalu.Wniosek składa żona, która jest na przydziale, ale nie jest członkiem spółdzielni mieszkaniowej. Czy przysługuje jej dodatek mieszkaniowy?
~kasia

Napisano: 27 lut 2014, 11:35

oczywiście że tak
~slawko

Napisano: 27 lut 2014, 11:39

czy jest to współwłasność małżeńska?? zobacz akt notarialny
~ewa

Napisano: 27 lut 2014, 11:39

czy jest to współwłasność małżeńska?? zobacz akt notarialny
~ewa

Napisano: 27 lut 2014, 11:40

Członkostwo nie ma tu znaczenia.
Wyprowadzka męża na ogól też nie przekreśla prawa do dodatku, a gdy spółdzielnia honoruje prawa żony, to już całkiem nie mam wątpliwości.
~jh

Napisano: 27 lut 2014, 11:50

Nie ma aktu notarialnego- to spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu (przydział). Prawo przysługuje mężowi.
~kasia

Napisano: 27 lut 2014, 11:55

w spółdzielniach macie 3 tytuły spółdzielcze lokatorskie - przydział wiążący się z członkostwem i z reguły jest on tylko na jednego z małżonków
Spółdzielcze własnościowe - własny sześcian i już jest na oboje wydawane w drodze decyzji przekształcającej prawo lokatorskie na własnościowe
i 3 tytuł spółdzielcze własnościowe wyodrębnione - sześcian i przynależny grunt to już jest aktem notarialnym
~małe ww

Napisano: 27 lut 2014, 11:55

Nie mogę zrozumieć związku własności z prawem do zamieszkiwania, ani wątpliwości tak skwapliwie zgłaszanych bodajże za każdym razem. Dla mnie współ/własność ma znaczenie głównie w przypadku sprzedaży, a nie do wywodzenia praw do zamieszkiwania. Te ostanie nie zmieniają się nawet w razie zmiany właściciela (!!!). Poczytajcie może uważniej Kodeks rodzinny i opiekuńczy (np. art.28_1), Kodeks cywilny, ustawę o ochronie praw lokatorów...
~jh

Napisano: 27 lut 2014, 12:01

Nawet gdy dowolna osoba została jedynie zaproszona do mieszkania, to nie można mówić, że nie ma prawa do zamieszkiwania - nawet takie tezy można znaleźć w komentarzach do ustawy (!!!).
~jh

Napisano: 27 lut 2014, 12:04

zaproszenie do lokalu nie jest tytułem prawnym uprawniającym do dodatku mieszkaniowego ;)
~małe ww

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x