I dokładnie mam takie samo zdanie jak małe ww - jednak inni usiłują mnie przekonać, że nie mam racji. Moim zdaniem należy wystąpić do spółdzielni i ustalić, czy żona jest członkiem spółdzielni- jeśli tak i mąż zrzekł się na jej rzecz prawa do lokalu to uznam, że przysługuje jej dm.
Podobnie jak jh proponuje lekturę wymienionych aktów prawnych. Członkostwo w spółdzielni o niczym nie przesądza. Spróbuj taka osobę eksmitować to sąd dokładnie wytłumaczy ci czy ma tytuł prawny.
eksmisja to jedno a tytuł prawny do lokalu to drugie (dzikiego lokatora nie wywalisz z chałupy bez nakazu eksmisji a dodatku mieszkaniowego on nie dostanie)
choć znając nasze orzecznictwo to wyroki boskie i NSA są niezbadane
Nie mogę siedzieć spokojnie, gdy niby-fachowcy wypisują bzdury na forum. Powtarzam: nie ma znaczenia czy jest członkiem spółdzielni czy nie. Jeśli już pytać, to raczej czy ma prawo mieszkać czy nie i czy ma obowiązek płacić czy nie.
Z kolei ~małe ww krytykuje: > jedynie ma prawo do zamieszkiwania<. No to ja pytam: co to jest tytuł prawny, o który się tu dobijamy i przy okazji - w jakim przepisie znajdziemy definicję?
a no tu można sobie poczytać na temat \"tytuł prawny do lokalu\" ...... https://prawo.rp.pl/artykul/271471.html
i jak tu nie krytykować naszego prawa gdy trzeba wszystko czytać między wierszami ? !!!
ps w tym przypadku nei ma żadnego wyroku i decyzji a więc stoje na swoim !!!!
Podziękować za link.
Z tamtego też wynika o co mi chodziło: definicji nie ma w żadnym przepisie prawa i w zasadzie tytuł prawny sprowadza się do prawa do zamieszkiwania, czyli jeśli ktoś ma prawo do zamieszkiwania, to tym samym ma tytuł prawny; oczywiście do naszych celów ma to być na papierze.
Jako ten niby fachowiec pytam gdzie w art. 2 jest zapis, że osobie, która ma prawo zamieszkiwać i płacić przysługuje dodatek mieszkaniowy.
Owszem, jest zapis, że osobie której przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu- a jak już wspominałam, przysługuje nie obojgu małżonkom, tylko mężowi.
ale to ~małe ww jest glupie Tezy:
Małożonka najemcy lokalu, ze względu na prawo do korzystania z mieszkania określone w art 28(1) k.r.o., należy uznać za "inną osobę mającą tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkaniowego" w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt. 4 u.d.m