Tytuł prawny, wydatki, spadek - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 28 mar 2018, 7:30

Wiesz PCW, nie musisz dłużej mi tego tłumaczyć, niestety co do kwestii udziałów mnie nie przekonuje Twoja argumentacja. Tytuł prawny i owszem.
Bo co w wypadku, kiedy żona z dzieckiem zmarłego brata chciałaby skorzystać z dodatku na 1/3 mieszkania, która będzie im przysługiwać po postanowieniu o nabyciu spadku (kolejna sprawa), zamieszkaliby sobie i byliby odrębnym gospodarstwem? Odmówiłabym bo co? Bo przyznałam tamtym na całość? Nie pasuje mi to.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 28 mar 2018, 21:20

Nie pasuje, bo nie czujesz, nie rozumiesz, nie znasz zasad dodatków mieszkaniowych.

Jeśli tamtym przysługuje dodatek na całość mieszkania, to rzecz oczywista, tym innym już nie. Tamci zajmują całe mieszkanie, odpowiadają za utrzymanie całości, ponoszą odpowiedzialność za całość wydatków, tym innym nie zostają żadne wydatki i nie ma co im dodawać.
Jeśli tamtym przysługuje dodatek tylko na część mieszkania, to przepisy ustawy ani nie pozwalają na swobodę w ustalaniu zakresu ani nie uzależniają od udziałów. Każdy urzędnik zastosuje przepis 5.2 i zapewne nie wyjdzie mu okrągłe 1/3.

Określenie przez Klarę27 ułamka 1/3 świadczy o ciągłym niezrozumieniu istoty udziału. Nie można rozumować, że komuś przysługuje 1/3 mieszkania. Jemu przysługuje taki udział w całości mieszkania, zarówno do miejsca zajętego przez siebie jak i przez kogoś innego, a także do każdego elementu.

Hej, może ktoś inny na forum potrafi to trafniej wyjaśnić?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2018, 7:17

PCW pisze:Nie pasuje, bo nie czujesz, nie rozumiesz, nie znasz zasad dodatków mieszkaniowych.
Hej, może ktoś inny na forum potrafi to trafniej wyjaśnić?
Acha, no, wszystko jasne :). Nie rozumiem, nie czuję, nie znam zasad - PCW chyba nie czuje, że w tym momencie przegiął. Raczej nie jesteśmy tu od oceniania innych i nie prosiłam o wypowiedź w kwestii moich kompetencji.
Proszę sobie wyobrazić, że nie tylko ja mam takie samo zdanie w niniejszym temacie.

Trafne natomiast spostrzeżenie, że ktoś inny też mógłby coś napisać od siebie.
Łączę pozdrowienia.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 29 mar 2018, 10:04

Nie obrażajmy @Klary27, ma bardzo dużą wiedzę, a nie pracuje długo w dodatkach, prawda?

Rozumiem, że @PCW, powołując się na art. 5.2, dzielenie mieszkania (i opłat za nie) na części uznaje tylko w przypadku najmu/podnajmu. Inna opcja jest taka, że sąd orzeknie podział mieszkania, co raczej zdarza się rzadko.
Jeśli zaś mieszkanie ma kilku właścicieli - @PCW traktuje ich jako jedność, zapewne w związku z art 4 i uważa, że powinni występować o dodatek jako jedno gospodarstwo domowe. W sumie tak by było najlepiej.

Dobrze zrozumiałam, czy też się nie znam? ;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2018, 10:37

Krwawa pisze: Inna opcja jest taka, że sąd orzeknie podział mieszkania, co raczej zdarza się rzadko.
Dziekuję.
Sąd postanowił o podziale przypadającym w 1/3 na każdego z trzech osób- na wnioskodawcę i jej brata, z którym mieszka oraz drugiego brata, który niestety niedawno zmarł- więc jego prawo do 1/3 przeszło na jego zonę i dziecko i musi być kolejne postępowanie spadkowe zrobione aby to się wszystko wyklarowało.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 03 kwie 2018, 20:45

Przepraszam Klarę27 :oops: Jak się okazuje zbyt ostro mi wyszło.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem