Ubezwłasnowolnienie całkowite osoby pobierającej DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 mar 2018, 11:40

Witam!

Mam problem i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Pani pobierająca dodatek mieszkaniowy został całkowicie ubezwłasnowolniona, opiekun prawny czyli była mąż mieszka w innej miejscowości. Co mam teraz zrobić z tym dodatkiem, czy dalej my płacimy czy gmina w której mieszka opiekun prawny, czy przekazać dokumenty tej gminie w której mieszka opiekun prawny.Proszę o pomoc.
monik
monika30
Praktykant
Od: 22 gru 2009, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2018, 12:30

Dodatek mieszkaniowy jest przyznany na osobę ubezwłasnowolnioną i na nią wydana jest decyzja. Natomiast nie wysyłasz jej decyzji, lecz opiekunowi prawnemu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 mar 2018, 12:32

Cześć. Art. 7 ust. 10 ustawy.
Dopiero w momencie, kiedy przyjdzie czas składania kolejnego wniosku o DM bierzesz pod uwagę to, że osoba została ubezwłasnowolniona i wniosek składa w jej imieniu opiekun prawny załączając wyrok sądu i podpisując się swoim imieniem i nazwiskiem jako opiekun prawny. Nie wyklucza to możliwości zabezpieczenia ubezwłasnowolnionej w dodatek mieszkaniowy.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 22 mar 2018, 13:23

Tak, ale jeszcze jedna kwestia, kto wypłaca ten dodatek, my jako gmina w której mieszka klientka czy gmina zamieszkania opiekuna prawnego. Nasz prawnik twierdzi, ze sprawę należy przekazać do gminy opiekuna prawnego i oni powinni wypłacać dodatek ale nie do końca jestem do tego przekonana.
monik
monika30
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2018, 13:33

Gmina, w której mieszka klientka, a nie opiekun prawny.
Dlaczego miałaby wypłacać dodatek mieszkaniowy gmina, w której mieszka opiekun? Jak argumentował to radca? Rozwiń wątek bom ciekawa :)
Klara27
Starszy referent

Napisano: 22 mar 2018, 13:40

na podstawie art.27 KC, dlatego piszę bo nie przekonuje mnie to. Klientka ma jeszcze zasiłek stały i też stwierdził, że ma to płacić gmina opiekuna prawnego chociaż mamy klientów w DPSach, gdzie opiekunowie mieszkają poza naszą gminą a jakoś my płacimy za nich. Jeśli masz jakiś wyrok albo interpretację tego to byłabym wdzięczna za przesłanie, podam maila
monik
monika30
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2018, 13:49

DPS-y reguluje ustawa o pomocy społecznej więc zrozumiałe jest, że gmina ostatniego miejsca pobytu refunduje koszty związane z utrzymaniem.
Nie uważam, żeby w przypadku też zasiłku stałego miała płacić gmina opiekuna prawnego jak w wypadku z resztą DM. Przecież osobą, która o te świadczenia się ubiega jest osoba ubezwłasnowolniona, natomiast i TYLKO jej reprezentantem i upowaznionym do zatwierdzania w jej imieniu dokumentów i załatwiania spraw jest osoba wyznaczona do tego. Świadczenia przysługują tej konkretnej ubezwłasnowolnionej osobie, na podstawie jej danych przyznajesz jej dany zasiłek czy dodatek, a nie na podstawie danych opiekuna. Nie przekonują mnie słowa radcy.
"Art. 27. Miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna. "- ja odnoszę wrażenie, ze to nie ma tu zastosowania i odnosi się zupełnie do innych sytuacji.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 22 mar 2018, 14:07

Prawnik, widzę, jest ustawiony na robienie oszczędności. Absurdalne ma pomysły.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2018, 14:51

Jak najbardziej świadczenia wypłaca gmina w/g miejsca zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 mar 2018, 15:57

Dzięki za pomoc, pozdrawiam ;)
monik
monika30
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]