mam pytanko, jak zostal wystawiony tytuł wykonawczy wierzycielce bo miala NP, urząd skarbowy jakas tam kwotę wyegzekwował ale jeszcze zostało i wierzycielka przyszła do nas ze chce wpłacic nam ta resztę a odsetki umorzyc to w takim przypadku moze na wpłacić a ja mam napisac do US o wycofanie tytułu?
A na jakiej podstawie chcesz umorzyć same odsetki?? Z tego co się orientuję nie można umarzać samych odsetek. U nas jak wprowadzam do systemu zwrot automatem to mam rozbicie częściowo na kapitał i częściowo na odsetki.
Nie miałam spłaty gdy w US był tytuł, ale po każdej spłacie przez osobę zobowiązaną, masz obowiązek zawiadomić organ egzekucyjny o tym, że nastąpiły zmiany.
Więc ja pewnie napisałabym pismo do US, że osoba zobowiązana w dniu .... spłaciła kwotę ...., z czego kwotę .... przeznaczono na spłatę kapitału, a kwotę ..... na odsetki. Zadzwoń do działu egzekucji w swoim US i dowiedz się jak to u nich ma wyglądać.
babka miala rozlozona NG na raty i tak moja poprzedniczka zaliczala najpierw calość wpłaty na należność główną, pozniej gdzies tam calosc na odsetki i tak o to zostalo jej czesc NG i odsetki i teraz jest TW w US