Tytuł wykonawczy za nieuregulowaną odpłatność - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 cze 2021, 14:34

Witam, co zrobić w przypadku gdy osoba która mieszkała (do kwietnia) w schronisku dla bezdomnych i miała ustaloną za nie odpłatność do tej pory jej nie uregulowała. Podejmowane były już wielokrotne prośby jednak ta osoba jest nieuchwytna, mieszka w innej gminie i za każdym razem twierdzi, że zapłaci ustaloną kwotę w najbliższym czasie... Czy da się "ściągnąć" tą należność przez komornika? Jak wygląda ta procedura, od czego zacząć, jak napisać decyzję itd.??? Jak w POMOST to zrobić? Proszę o pomoc...
Młoda3105
Praktykant
Od: 09 lut 2021, 16:29
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 cze 2021, 11:13

Ktoś podpowie? Proszę!!!
Młoda3105
Praktykant

Napisano: 24 cze 2021, 12:39

Wydaje mi się, że sama decyzja nakazująca odpłatność jest podstawą do windykacji. Jeśli osoba ma jakiś adres to można wysłać upomnienie i wystawić tytuł ,jeśli nie ma adresu( bezdomna) to tytułu nie wystawisz bo US nie przyjmie( nie będzie miał jak zawiadomić o wszczęciu postępowania). Może osoba coś pobiera w Waszym OPS albo sąsiednim to można wystąpić o potrącenie z bieżących wypłat.Ja miałam taką sytuację i inny OPS mi ściągnął tą należność.
Sara 63
Stażysta
Od: 10 lis 2017, 21:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 24 cze 2021, 13:22

Sara 63 pisze:
24 cze 2021, 12:39
Wydaje mi się, że sama decyzja nakazująca odpłatność jest podstawą do windykacji. Jeśli osoba ma jakiś adres to można wysłać upomnienie i wystawić tytuł ,jeśli nie ma adresu( bezdomna) to tytułu nie wystawisz bo US nie przyjmie( nie będzie miał jak zawiadomić o wszczęciu postępowania). Może osoba coś pobiera w Waszym OPS albo sąsiednim to można wystąpić o potrącenie z bieżących wypłat.Ja miałam taką sytuację i inny OPS mi ściągnął tą należność.
DZIĘKUJĘ ZA PODPOWIEDŹ :) To jak to można zrobić- wysłać wniosek o udostępnienie danych czy korzysta i potem kolejne pismo jak napisać ze prosi sie o potrącenie tej nalezności? Druga rzecz to jak zrobic ten tytuł wykonawczy, ok jest wzór w Rozporzadzeniu ale co dalej, jak w praktyce to wygląda?
Młoda3105
Praktykant

Napisano: 24 cze 2021, 14:16

Jeśli nie masz adresu zamieszkania to tytułu nie możesz wystawić . Podstawą będzie decyzja o ustaleniu odpłatności i pismo przewodnie o potrącenie z bieżących wypłat
podpisane przez kierownika ośrodka.
Sara 63
Stażysta
Od: 10 lis 2017, 21:06
Zajmuję się: księgowa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem