u kogo?

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
Emilia3

Re: u kogo?

Post autor: Emilia3 »

Rodzina jest najważniejsza.A nie drogie placówki( u nas 6000zł na wychowanka m-c).Lepiej kwoty na utrzymanie placówek dać na wsparcie tych biednych rodzin.
etatysta

Post autor: etatysta »

Emilia3 pisze:Lepiej kwoty na utrzymanie placówek dać na wsparcie tych biednych rodzin.
Wcale nie lepiej. Czymś innym jest finansowanie placówek, które powinno być jak najwyższe (drogo=profesjonalnie ;) ). Czymś innym jest pomoc rodzinie (to nie tylko pieniądze, ale też realne wsparcie dziecka i rodziców w ich środowisku). Danie pieniędzy przeważnie niewiele załatwia. Problem polega właśnie na tym, że niektórym "specjalistom" wydaje się, że wystarczy dać pieniądze i skontrolować rodzinę. Dają pieniądze a potem są zdziwieni, że rodzice je przepili, a dziecko jak było głodne i niedopilnowane, tak jest nadal. Jedyne co im wtedy przychodzi do głowy to zabrać dziecko.
Co do drogich placówek, to mam wrażenie, że drogo akurat w tym przypadku wcale nie znaczy dobrze. Wysoki koszt pobytu wychowanka nie wynika z drogich i specjalistycznych działań jakie się wobec niego realizuje ale z kosztów usługi hotelowej świadczonej na wysokim poziomie w standardzie niedostępnym dla większości polskich rodzin.
Emilia3

Post autor: Emilia3 »

Na wsparcie całego systemu rodzin a nie do ręki dla tych rodzin-uszczegóławiam.
cytat .."Co do drogich placówek, to mam wrażenie, że drogo akurat w tym przypadku wcale nie znaczy dobrze. Wysoki koszt pobytu wychowanka nie wynika z drogich i specjalistycznych działań jakie się wobec niego realizuje ale z kosztów usługi hotelowej świadczonej na wysokim poziomie w standardzie niedostępnym dla większości polskich rodzin.
Otóż to..a potem te dzieci opuszczają ta "luksusową: placówkę przyzwyczajone do drogich prezentów,wyjazdów,sponsorów...i co?Wracają w stare środowiska albo z nawykiem "bo mnie się należy" idą do urzędów i ludzi.
U mnie wychowawcom się w środku przewraca bo własnych dzieci im nie stać na wysłanie na obóz itp.
etatysta

Post autor: etatysta »

Dawanie pieniędzy na system, który działa źle, to marnotrawstwo. Jeśli dasz urzędnikom więcej pieniędzy, to oni więcej pieniędzy zmarnują tworząc nowe niepotrzebne stanowiska i produkując kolejne sterty niepotrzebnych papierów (a właściwie potrzebnych tylko im, bo im więcej papierów to tym więcej urzędników i tym więcej urzędników kontrolujących tych urzędników którzy produkują papiery... :lol: :lol: :lol: ). Więcej pieniędzy na system, to też więcej pieniędzy na stanowiska dla partyjnych aparatczyków i znajomych kierowników oraz paliwo do służbowych limuzyn partyjnych kacyków.
Skuteczny system to taki, gdzie pieniądze trafiają do fachowców, którym się płaci za konkretną i skuteczną pracę, a nie za pisanie kolejnych nierealnych planów i fikcyjnych sprawozdań. Obecny system jest chory nie dlatego, że koszt utrzymania 1 dziecka w domu dziecka jest wyższy niż miesięczne utrzymanie świetlicy środowiskowej dla kilkunastu dzieci, tylko dlatego, że zamiast na świetlicę władza woli przeznaczyć pieniądze na kolejny etat - "specjalistę", który będzie "zza biurka" udzielał "mądrych" rad rodzicom, karcił niesforne dzieci a spolegliwym rodzinom rzucał jakiś ochłap (pomoc finansową utrzymującą rodzinę na granicy egzystencji a jednocześnie uzależniającą tę rodzinę od przyznawanej pomocy - próba wyjścia z biedy skutkuje odebraniem pomocy). Ci "specjaliści od rodziny" to nierzadko osoby nie mające własnych rodzin, nie będący w trwałych związkach, którzy sami przyczynili się do ich rozpadu, bezdzietni lub nie utrzymujący kontaktów z własnymi dziećmi lub mający z własnymi dziećmi poważne problemy wychowawcze, mający problemy emocjonalne, psychiczne, wypaleni zawodowo lub po prostu młodzi ludzie (zaraz po studiach) nie mający jeszcze doświadczenia i nie mogący założyć własnej rodziny, bo poziom wynagrodzenia za pracę powoduje, że nie stać ich na samodzielność. Taki "specjalista" kosztuje co prawda mniej niż dziecko w domu dziecka, ale wynik jego pracy jest znikomy (o ile nie szkodliwy). "Przelewanie" pieniędzy z placówek i tworzenie kolejnego etatu "specjalisty" lub dawanie takiemu "specjaliście" podwyżki nie ma sensu, bo to w żaden sposób nie poprawi skuteczności pracy tych osób z rodzinami.
mmariusz

Post autor: mmariusz »

ach te koszty, ach te algorytmy. Choc sa obszary normalne.

Chory pacjent , Rana szarpana brzucha, W zasadzie ucierpiała skóra.Ważenie, znieczulenie, podłączenie do aparatury monitorującej czynności życiowe, szycie rany na długości ok 15 cm, opatrunek, 2 zastrzyki , kolejna dwa następnego dnia. Pełna pro feska
koszt: 137zl
Aż boje sie pomyśleć ile to ja musiałbym za to zapłacić w szpitalu , gdyby nieszczęście przytrafiłoby sie mnie, a nie mojemu psu; a wizyta była w zakładzie weterynaryjnym
Usuniecie rogu przyśrodkowego łąkotki i pobyt 3 doby w szpitalu to koszt 7 tysięcy złotych .
mmariusz

i jeszcze inne spojrzenie na liczenie kosztów utrzymania dziecka w placówce. A utrzymanie dziecka zawsze jest drogie. Jesli przyjąć takie liczenie jak w placówce, to w mojej rodzinie koszt utrzymania "jedynaka" waha sie ok 4.000 zl.
skoro placówka liczy wypłaty, czynsze, media, to ja tez.
W końcu muszę sie utrzymać, popłacić rachunki, kupić paliwo,żeby otrzymać dziecko. jeżeli tego robił nie badę powie ktos ze nie dbam i mi dziecko zabiorą do placówki
Ja mam ok 2 tys, zona tez ok 2 to prawi 4 tys.
4000: 1= 4000.
paradoksalnie gdybym miał więcej dzieci to byłoby taniej, np
4000 : 5= 800 jest różnica ?, jest. Powinno być łatwiej :mrgreen:

Placówka to taki sam zakład pracy jak ZUZ+S, Poradnia PP, szkoła, Urząd Gminy etc, etc. Wszędzie płaci się wypłaty, media, ponosi koszty administracyjne. kupuje paliwo,ponosi catering .W placówce też, z tym że ludzie w placówce nie nalezą do najwyżej zarabiających w budżetowce Wyszłoby rzeczywiste generowanie kosztów gdybyśmy zastosowali takie liczenie z dzielnikiem 1.

Tyle rabanu jest o koszty w placówkack. prosze porownać dwa zastawienia z roku 2009

1. Budżet przedszkola n1 za rok 2010 wyniósł 1.081.099 zł
Płace 777.379
Zajęcia sportowe 422
Doskonalenie nauczycieli 374zakup energii 90 073

2.INFORMACJA o przebiegu wykonania budżetu za 2009 rok.
Rozdział 85201 – Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze.
plan 1.127.681,00 zł
wykonanie 1.093.733,80 zł
różnica 33.947,20 zł
% wykonania 96,99
Środki w tym rozdziale przeznaczono na finansowanie:
1. Placówki Opiekuńczo- Wychowawczo - Socjalizacyjnej
Uchwalony budżet w kwocie 960.087 zł (w tym dochody własne 18.054 zł) w ciągu
roku zwiększono o kwotę 16.240 zł w tym: dochody własne o kwotę 13.240 zł, oraz
z tytułu otrzymanej dotacji celowej z budżetu państwa w kwocie 3.000 zł na
wypłacenie dodatków socjalnych dla pracownikó
mmariusz

fajnie jest poszperać , oczy sie otwierają , to dane za rok 2014 z realizacji budzetu. Pytanie , czy placówki istotnie sa tak drogie?
Nie , takie sa koszta działalności instytucji. To z raportu.

Rozdział 85201 – Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze.
plan 1.257.014,00 zł
wykonanie 1.257.012,00 zł
różnica 2,00 zł
% wykonania 100
Środki w tym rozdziale przeznaczono na finansowanie:
1.Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej xxxxxxxx
Uchwalony budżet w kwocie 1.142.390 zł (w tym dochody własne 23.160 zł) w ciągu roku zwiększono o kwotę 114.624 zł:
- z tytułu zwiększonych dochodów o kwotę 29.524 zł,
- z tytułu odpraw emerytalnych o kwotę 42.000 zł,
- z tytułu waloryzacji wynagrodzeń 23.100 zł,
- z tytułu zwiększonych wydatków na tworzenie nowej placówki 20.000 zł .
Po zmianach zaplanowane wydatki stanowiły kwotę 1.257.014 zł, które zrealizowano w 100 %, w kwocie 1.257.012 zł . Nie wydatkowano kwoty 2 zł z powodu wykonania niższych, niż planowano dochodów.
Na koniec 2014 roku w placówce przebywało 40 dzieci , w tym 1 dziecko w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii, a 3 dzieci w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w xxxxxixxxxxx.
Średniorocznie w Placówce przebywało 37,81 dzieci. Miesięczny koszt utrzymania jednego dziecka na podstawie faktycznie poniesionych wydatków wynosi 2.815 zł.
Zatrudnienie na koniec 2014 r. wynosiło 22 osoby. Zobowiązania na koniec 2014r. wynoszą 68.355,79 zł z tytułu naliczonego dodatkowego wynagrodzenia rocznego 66.790,09 zł, oraz zobowiązania rzeczowe w kwocie 1.565,70 zł .

Dom Pomocy Społecznej w xxxxx

Zaplanowane wydatki w kwocie 1.778.919 zł w formie dotacji celowej otrzymanej z budżetu państwa na zadania własne, dochodów własnych w kwocie 1.654.720 zł, łącznie 3.433.639 zł, wydatkowano w 100 % .
DPS posiada 90 miejsc, na dzień 31 grudnia, dom zamieszkiwało 90 osób, średniomiesięczne wykorzystano 90 miejsc. Koszt utrzymania 1 miejsca roku budżetowym wyniósł 3.179,30 zł .
Zatrudnionych w 2014 r. było 67 osób / 66,5 etatu.
Zobowiązania na koniec roku stanowią kwotę 204.290,33 zł z tytułu:
- naliczonego dodatkowego wynagrodzenia rocznego wraz z pochodnymi
w wysokości 157.425,74 zł,
mmariusz

Dział 854 – Edukacyjna opieka wychowawcza
Rozdział 85403 – Specjalne Ośrodki Szkolno-Wychowawcze.
plan 1.567.669,00 zł w tym: majątkowe 110.066,00 zł
wykonanie 1.491.795,26 zł 46.966,32 zł
różnica 75.873,74 zł 63.099,68 zł
% wykonania 95,16 42,67
Uchwalone wydatki w wysokości 1.495.475zł , w tym dochody własne 85.100 zł, zwiększono w ciągu roku o kwotę 72.194 zł:
- tytułem rozliczenia należnej subwencji wydatki zwiększono o 34.895 zł,
- tytułem zwiększonych dochodów wydatki zwiększono o kwotę 41.621 zł ,
- kwotę 3.156 zł przeniesiono na finansowanie rozdziału 85419,
- kwotę 1.166 zł przeniesiono na finansowanie rozdziału 85495.

Po zmianach planowane wydatki wynoszą 1.567.669 zł, w tym dochody własne 126.721 zł. Wydatkowano kwotę 1.491.795,26 zł, co stanowi 95.16 % planowanej kwoty wydatków.
Wydatki bieżące zrealizowano w wysokości 1.444.828,94 zł , natomiast na wydatki majątkowe wydatkowano 46.966,32 zł. Kwotę 36.000 zł wydatkowano na koszty związane z planowaną rozbudową Ośrodka . Na zakupy majątkowe wydatkowano 10.066,32 zł (zakup zmywarki ).
Nie wydatkowano kwoty 75.873,74 zł, z tytułu niewykonanych dochodów w
wysokości 12.774 zł, natomiast kwotę 63.100 zł zwrócono do budżetu powiatu i
kształtuje ona wynik finansowy 2014 r.
Na koniec roku występują zobowiązania w wysokości 87.756,93 zł, i dotyczą:
- naliczonego dodatkowego wynagrodzenia 72.022,38 zł ,
- wynagrodzeń za m-c grudzień 15.201,93 zł ,
- wydatków rzeczowych 532,62 zł .
mmariusz

Rozdział 85406 – Poradnie psychologiczno-pedagogiczne, w tym poradnie specjalistyczne.
plan 1.036.211,00
wykonanie 1.036.210,96 zł
różnica 0,04 zł
% wykonania 100
Finansowaniem w tym rozdziale objęto:
1)Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w xxxxxx, uchwalone wydatki
w wysokości 451.640 zł. ciągu roku zwiększono o 11.056 zł :
- o kwotę 2.084 zł tytułem waloryzacji płac,
- o kwotę 2.500 zł – nagroda na DEN,
- o kwotę 6.475 zł tytułem dodatkowej subwencji na zakup pomocy dydaktycznych
- kwotę 3 zł przeniesiono na finansowanie rozdziału 85446.
Po zmianach planowane wydatki wynoszą 462.696 zł , które zrealizowano w 100 %, w kwocie 462.696,05 zł
Zobowiązania na koniec roku wynoszą 29.978,52 zł i dotyczą naliczonego dodatkowego wynagrodzenia rocznego wraz z pochodnymi w kwocie 29.698,79 zł, oraz wydatków rzeczowych w kwocie 279,73 zł .
2)Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w xxxxxxx– zaplanowane wydatki w kwocie 548.390 zł w ciągu roku zwiększono o kwotę 25.125 zł:
- z tytułu waloryzacji wynagrodzeń o kwotę 1.375 zł ,
- z tytułu wzrostu wynagrodzeń o kwotę 11.250 zł,
- z tytułu przyznanej nagrody DEN 2.500 zł,
- z tytułu dodatkowej subwencji na zakup pomocy dydaktycznych o kwotę 10.000zł.
Po zmianach planowane wydatki wynoszą 573.515 zł, które zrealizowano w 100 %, w kwocie 573.514,91 zł .
Zobowiązania na koniec roku wynoszą 38.121,59 zł i dotyczą naliczenia dodatkowego wynagrodzenia rocznego wraz z pochodnymi w kwocie 35.151,34 zł, oraz wydatków rzeczowych w kwocie 2.970,25 zł
ODPOWIEDZ