ubezpieczenie krus - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 06 paź 2015, 18:10

bo nie było takiego obowiązku. A teraz jest. Wcześniej to była interpretacja KRUS ze wyłączał tych rolników
Ania gops

Napisano: 06 paź 2015, 19:14

kasia7 pisze:ale ja nie ubezpieczałam w zus jesli ktos był w krus, mimo podpisanego oswiadczenia że nie pracują w gospodarstwie
Miałaś zapewne pisemne oświadczenie rolnika, że nie chce być ubezpieczony w ZUS bo jest ubezpieczony w KRUS.
Inaczej, na jakiej podstawie mogłaś go nie ubezpieczać w ZUS???
Gość

Napisano: 06 paź 2015, 22:00

również nie ubezpieczałem w KRUS dopóki same osoby nie wyjaśniłu sobie sprawy z KRUS odnośnie swojego ubezpieczenia i nie przyniosły decyzji o wyrejestrowaniu

zgodnie z wytycznymi Ministerstwa

" ... W związku z powyższym, jeśli rolnik, małżonek rolnika, domownik, otrzymujący ww. świadczenie w związku z zaprzestaniem prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, podlega jednocześnie obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w KRUS (na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników), to do ubezpieczenia do ZUS-u nie zostanie zgłoszony. ... "
Gość

Napisano: 07 paź 2015, 7:50

Dzień dobry. Czyli za osobę, która z mocy ustawy podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS nie opłacamy składki. Za pozostałych rolników, domowników, którzy chcą dobrowolnie pozostać na ubezpieczeniu w kRUS opłacamy składki do KRUS tylko w jakiej wysokości czy w takiej jak obowiązuje w KRUS, czy w ZUS?.
mamira

Napisano: 07 paź 2015, 9:03

u mnie rolnicy podpisywali oświadczenia i nadal opłacali składki w KRUS, nie chcieli przechodzić do ZUS. Czy teraz mam tych rolników informować że muszą składać wniosek do KRUS czy to dotyczy tylko nowych osób????
kasia7

Napisano: 07 paź 2015, 9:31

Gość pisze:również nie ubezpieczałem w KRUS dopóki same osoby nie wyjaśniłu sobie sprawy z KRUS odnośnie swojego ubezpieczenia i nie przyniosły decyzji o wyrejestrowaniu

zgodnie z wytycznymi Ministerstwa

" ... W związku z powyższym, jeśli rolnik, małżonek rolnika, domownik, otrzymujący ww. świadczenie w związku z zaprzestaniem prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, podlega jednocześnie obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w KRUS (na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników), to do ubezpieczenia do ZUS-u nie zostanie zgłoszony. ... "
"Miałaś zapewne pisemne oświadczenie rolnika, że nie chce być ubezpieczony w ZUS bo jest ubezpieczony w KRUS.
Inaczej, na jakiej podstawie mogłaś go nie ubezpieczać w ZUS???"
Gość

Napisano: 07 paź 2015, 9:33

bo miał ubezpieczenie z innego tytułu...
kasia7

Napisano: 07 paź 2015, 9:50

kasia7 pisze:bo miał ubezpieczenie z innego tytułu...
............ a skąd to wiedziałaś?
Gość

Napisano: 07 paź 2015, 10:05

oświadczenie mi pisali
kasia7

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x