Witam, jestem 11 tydzien po trudnym cesarskim cięciu, dziecko jest na oiomie w szpitalu, nie mam ubezpieczenia (połogowe już wygasło uczyłam się chodzić na nowo) mam skierowanie na badania, na rehabilitacje mój stan zdrowia jest zły i nie mogę zrobić nic, mops miał mnie ubezpieczyć i czekam juz 3 tydzien... nie odbierają a zostałam zapewniona że będę je miała.. co mogę dalej zrobić? Naprawdę jest źle, moje dziecko niepełnosprawne w szpitalu może wyjść w każdej chwili, w urzędzie nie rejestrują osób niezdolnych do pracy... Może ktoś pomoże informacją ? p.S. ojca dziecka nie ma aby mógł mnie ubezpieczyć
jeśli złożyłaś wniosek o objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym powinnaś dostać decyzję - i po spełnieniu warunków składka będzie od dnia złożenia wniosku...
chyba że szpital zwróci się do Twojego Mops-u o ubezpieczenie - wtedy jest od dnia udzielenia świadczenia, jeśli świadczenie medyczne udzielone było w trybie nagłym (art. 54 ustawy o finansowaniu świadczeń zdrowotnych ze środków publicznych)
Jeżeli to tyle trwa to najpewniej sprawa nie jest tak oczywista. Może dochody rodziny są większe niż kryterium dla Pani rodziny i Pani nie kwalifikuje się do ubezpieczenia zdrowotnego. Proponowałabym zadzwonić i się dopytać co z wnioskiem i kiedy można odebrać decyzję. Jeżeli nikt w danym pokoju nie odbiera to może spróbować zadzwonić na sekretariat, żeby przekierowali?
Jeżeli nie ma Pani zasiłku macierzyńskiego z tyt. zatrudnienia to przysługuje Pani Świadczenie rodzicielskie z MOPS. Wtedy tez opłacana jest składka zdrowotna.
Jeżeli nie ma Pani zasiłku macierzyńskiego z tyt. zatrudnienia to przysługuje Pani Świadczenie rodzicielskie z MOPS. Wtedy tez opłacana jest składka zdrowotna.
Przy świadczeniu rodzicielskim jest składka zdrowotna??
Na pewno?
Na podstawie art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (DZU KPA), w związku z art. 2 ust. 1 pkt 2, art. 7 ust. 1 pkt 4, art. 54 ust. 1,2,3 i 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164 poz. 1027 ze zm.) i art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (DZU PS) i w oparciu o Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 stycznia 2011 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz. U. z 2011 r. Nr 27, poz. 138) oraz działając z upoważnienia udzielonego Kierownikowi...
chyba ta podstawa nie odnosi się do postu o świadczeniu rodzicielskim????
Oczywiście, że nie.
Odnosi się do ubezpieczenia zdrowotnego, czyli tego, czego tyczy temat wątku.
Mało tego, odnosi się także do Twojej prośby: czy możesz napisać podstawę prawną z ustawy o świadczeniach zdrowotnych, byłabym wdzięczna????
Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne osób pobierających rodzicielskie świadczenie uzupełniające
14.03.2019
W dniu 1 marca 2019 r. weszła w życie ustawa z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym (Dz.U.2019.303), określająca warunki i tryb przyznawania tego świadczenia, a także regulująca kryteria przyznawania go oraz zasady wypłacania i finansowania.
Ww. ustawa wprowadziła również zmiany m.in. w przepisach ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
(Dz.U.2018.1510 ze zm.), wskazując, iż:
Osoby pobierające rodzicielskie świadczenie uzupełniające zostają objęte obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym (art. 66 ust. 1 pkt 16a).
Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób pobierających rodzicielskie świadczenie uzupełniające powstaje od dnia, od którego przysługuje jego wypłata, i wygasa z dniem zaprzestania pobierania świadczenia (art. 72a).
Osoby pobierające rodzicielskie świadczenie uzupełniające do ubezpieczenia zdrowotnego zgłaszane są przez jednostkę organizacyjną Zakładu Ubezpieczeń Społecznych określoną w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, właściwą do wydania decyzji w sprawach świadczeń, Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, właściwy organ emerytalny lub instytucję wypłacającą emeryturę lub rentę albo bank dokonujący wypłaty emerytury lub renty z zagranicy do 15. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek ubezpieczenia lub zaistniały zmiany dotyczące tego obowiązku (art. 75 ust. 1).
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne stanowi kwota rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego (art. 81 ust. 8 pkt 2a).
Za osobę pobierającą rodzicielskie świadczenie uzupełniające składkę jako płatnik oblicza, pobiera z kwoty rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego, i odprowadza jednostka organizacyjna Zakładu Ubezpieczeń Społecznych określona w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, właściwa do wydawania decyzji w sprawach świadczeń, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, inny właściwy organ emerytalny lub rentowy lub instytucja wypłacająca emeryturę lub rentę albo bank dokonujący wypłaty emerytury lub renty z zagranicy (art. 85 ust. 9).