Rodzicielskie świadczenie uzupełniające a świadczenie rodzicielskie to dwie różne rzeczy. To pierwsze to potocznie emerytura Mama 4+, przy którym jest składka zdrowotna.
Nie mam rodziny, jestem sama + dziecko i nic nie przekracza dochodu, od tego mops upewnił mi że będę je miała i jest to napisane w poście. Nie mam żadnej składki zdrowotnej. czekam już 4 tydzień i kończy mi się powoli cierpliwość, pierwszy raz w życiu korzystam z mops-u ponieważ przez tatusia dziecka zostałam tak załatwiona. Rozmawiałam z Panią z mops-u i kazano mi wysłać dokument o zasiłek rodzinny aby sprawę przyśpieszyć, czekam kolejny tydzień i echo... Ja nadal pozostaję w złym stanie zdrowotnym...
Jeżeli nie ma Pani zasiłku macierzyńskiego z tyt. zatrudnienia to przysługuje Pani Świadczenie rodzicielskie z MOPS. Wtedy tez opłacana jest składka zdrowotna.
Gdyby tak było to sprawa by tak nie wyglądała i miałabym ubezpieczenie, świadczenie rodzicielskie mam od listopada i nie mam żadnej składki zdrowotnej. Do tego z mopsem rozmawiałam niejednokrotnie, i niejednokrotnie u mnie był pracownik zapewniając że ono będzie.