ubezpieczenie zdrowotne dla mężatki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 lis 2024, 10:16

Koniec roku za pasem, środki dziś planuję do końca roku i tu niespodzianka. Dzwoni Pani, która pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne, z prośbą o objęcie jej i dzieci ubezpieczeniem zdrowotnym. Jest mężatką, dotychczas mąż pracował i wszyscy byli ubezpieczeni przy nim. Teraz nie pracuje, zwolnił się i wyjechał. Ona nie wie gdzie, bo od kilku lat są w konflikcie, a w sądzie toczy się sprawa rozwodowa. Kobieta i dzieci zostali bez ubezpieczenia... czy wziąć od niej jakieś oświadczenie o całej sytuacji i ubezpieczyć ją i dzieci???
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 04 lis 2024, 10:38

Ja bym ubezpieczyła :D
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 lis 2024, 11:48

Dzięki ~o~ :) Tom. a Ty byś ubezpieczył w takiej sytuacji :?:
ElciaB
Stażysta

Napisano: 04 lis 2024, 11:52

nie mamy wyboru....do czasu aż chłop nie ogarnie innego tytułu trzeba ich zgłosić
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 lis 2024, 12:15

Tom. Okazuje się, że chłop ogarnięty i od razu poszedł do innej roboty na jakąś umowę zlecenie, o dzieło...nie wiem, na pewno nie jest to umowa o pracę, a że z kobietą nie mieszka, ta o tym nie wiedziała. Obowiązkiem jego byłoby zgłoszenie członków rodziny do ubezpieczenia, ale chłop żre się z kobietą i ma to gdzieś...... co robić? Powiedzieć jej, że ja też mam to ... ? :lol:
ElciaB
Stażysta

Napisano: 06 lis 2024, 12:34

Jeżeli członkowie Twojej rodziny nie mają własnego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego – masz obowiązek ich zgłosić. W tym celu poinformuj o tym płatnika (np. swojego pracodawcę) w terminie 7 dni od zaistnienia okoliczności, które spowodowały konieczność takiego zgłoszenia (np. gdy Twój małżonek straci pracę).

Za niepoinformowanie pracodawcy o konieczności zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego lub wyrejestrowania z niego członka rodziny grozi kara grzywny.
ponoć poprzez NFZ można się też samemu "z urzędu" dopisać do ubezpieczenia małżonka, o szczegóły trzeba tam pytać
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 lis 2024, 12:39

Dziękuję bardzo
ElciaB
Stażysta

Napisano: 19 lis 2024, 13:02

Tom. Okazuje się, że chłop zgłosił do ubezpieczenia żonę, z którą przypomnę jest w konflikcie (sprawa rozwodowa w toku) oraz wspólne dzieci, jednak nie zgłosił jej siedemnastoletniej córki z poprzedniego związku. Tłumaczyłam jak krowie na rowie, że powinien, jednak się uparł i powiedział, że jej nie zgłosi i już. Biologiczny ojciec gdzieś za granicą nie mają z nim kontaktu. Dziewczyna potrzebuje leczenia szpitalnego, matka wydzwania do mnie z pretensjami, straszy... Rozumię ją, bo dziecko chore i odsyłają ją od okienka w przychodni..... Powiedzcie, co zrobić w tej sytuacji??? Chciałabym jej i dziecku pomóc...
ElciaB
Stażysta

Napisano: 06 gru 2024, 15:23

Kobieta sama idzie do NFZ podaje dane mężą gdzie pracuje i dopisuje swoje dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego przy mężu - może go postraszyć też grzywną - że za niezgłoszeniowe dziecka może zostać obciążony karą.
Jak tego nie zrobi - nie ma wyjścia- mąż ma ją wyrejestrować od siebie z ubez. zdrowotnego i OPS zgłasza ją i jej dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego. Tu nie ma co gdybać ona i dziecko nie mogą być bez ubezpieczenia.
Kalafior
Praktykant
Od: 26 kwie 2024, 10:14
Zajmuję się: śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x