Ubezpieczenie zdrowotne od kiedy opłacać składkę?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
JÓZEFINA
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Ubezpieczenie zdrowotne od kiedy opłacać składkę?

Post autor: JÓZEFINA »

Strona pobiera u nas ŚP. Dzisiaj oświadczyła, że od grudnia 2024 nie posiada ubezpieczenia zdrowotnego (wcześniej miała przy mężu, teraz mąż pobiera świadczenie rehabilitacyjne i nie może być przy nim zgłoszona) oraz złożyła wniosek o objęcie ubezpieczeniem od 01-05-2025. Czy zasadne jest opłacenie składki zdrowotnej od 01-05-2025?
AnetaAnnaS.
Stażysta
Zajmuję się: DM/ŚW/SR/FA
Kontakt:

Re: Ubezpieczenie zdrowotne od kiedy opłacać składkę?

Post autor: AnetaAnnaS. »

Jeżeli nie ma innego źródła ubezpieczenia (przy mężu, dziecku) trzeba ubezpieczyć. Wzięłabym oświadczenie, że nie ma innego źródła ubezpieczenia, ze względu na to, że mąż ma świadczenie rehabilitacyjne. Miałam taką sytuację i konsultowałam to z ZUS
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

zasadne jest od momentu kiedy utraciła
AnnaFaustyna
Praktykant
Zajmuję się: ŚR, SW
Kontakt:

Post autor: AnnaFaustyna »

a na jakiej podstawie ubezpieczamy do zdrowotego-ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ale które art.? art. 73 pkt 10 CZY art.66 ust.1 pkt 28a ?
U mnie również przypadek jak u JÓZEFINA
ODPOWIEDZ