wznowienie postepowania w sprawie przedłużenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - prośba o pomoc

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
wika2
Starszy referent
Zajmuję się: sr
Kontakt:

wznowienie postepowania w sprawie przedłużenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - prośba o pomoc

Post autor: wika2 »

Kochani, błędnie przedłużyłam w roku 2024 prawo do zasiłku pielęgnacyjnego - bo na podstawie orzeczenia ZUS, następnie SKO odmówiło wszczęcia postępowania w zakresie unieważnienia decyzji sugerując, że organ powinien wznowić postępowanie. Mam nowy dowód w sprawie w postaci pisma z ZUS, gdzie na mój wniosek ZUS odpowiedział, że nie jest organem który orzekał i orzeka o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności.
Co powinnam zrobić? Wznowić postepowanie i co dalej - uchylić? Jakie rozstrzygnięcie po uchyleniu, skoro decyzja wydana z urzędu?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: wznowienie postepowania w sprawie przedłużenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - prośba o pomoc

Post autor: Szarak »

Wydaje się, że prawidłowo powinno być w pierwszym punkcie uchylić decyzję w drugim umorzyć postępowanie bo brak podstawy prawnej do wydłużenia. Pytanie jak dochodzić zwrotu. Naciągane trochę by było zastosować art.30 ust.2 pkt 4 więc zostaje bezpodstawne wzbogacenie. No chyba, że w 1 pkt uchylicie i w drugim odmówicie prawa do ZP i wtedy można dochodzić zwrot z ustawy.
wika2
Starszy referent
Zajmuję się: sr
Kontakt:

Re: wznowienie postepowania w sprawie przedłużenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - prośba o pomoc

Post autor: wika2 »

Szarak pisze: 30 maja 2025, 11:40 Wydaje się, że prawidłowo powinno być w pierwszym punkcie uchylić decyzję w drugim umorzyć postępowanie bo brak podstawy prawnej do wydłużenia. Pytanie jak dochodzić zwrotu. Naciągane trochę by było zastosować art.30 ust.2 pkt 4 więc zostaje bezpodstawne wzbogacenie. No chyba, że w 1 pkt uchylicie i w drugim odmówicie prawa do ZP i wtedy można dochodzić zwrot z ustawy.
właśnie, też rozważam, serdecznie dziękuję za rzeczową wypowiedź
ODPOWIEDZ