ubezpieczyć czy nie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 27 sty 2016, 15:03

Mam klientkę która obecnie przebywa na naszym terenie, w październiku przebywała przez 3 dni w szpitalu obecnie w styczniu szpital przesłał wniosek o ubezpieczenie z środków publicznych. Na wywiadzie okazało się, że klientka od grudnia jest zarejestrowana w PUP , nie choruje i nie leczy się nigdzie. Dlatego mam pytanie mam wydać decyzję stwierdzającą prawo do ubezpieczenia od 28.102015r do 90 dni czy decyzję od 28.10.2015 do dnia zarejestrowania w Urzędzie Pracy, czy ty bez decyzji pismo o braku podstaw do ubezpieczenia , czy decyzja odmowna a dlaczego nie wiem pomóżcie proszę.
ewus2

Napisano: 28 sty 2016, 9:19

Bardzo proszę o pomoc :(
ewus2

Napisano: 28 sty 2016, 10:21

Ubezpieczyć musisz jeżeli pismo ze szpitala mówi o przyjęciu w nagłym przypadku, stanie.
Co do terminów.... no cóż zaryzykuj i daj od dnia przyjęcia do szpitala do dnia rejestracji. Ustawa mówi o 90 dniach ale tak faktycznie nie przewiduje sytuacji kiedy to życie pisze własny scenariusz tak jak w tym przypadku. Ja bym zaryzykowała. Nigdzie nie jest napisane ,ze nie można poniżej 90 dni w takich przypadkach. :evil:
Wredna1

Napisano: 28 sty 2016, 11:15

Dziękuję serdecznie, tak właśnie myślałam.
ewus2

Napisano: 28 sty 2016, 15:40

Tylko pamiętaj w uzasadnieniu daj całe wyjaśnienie 8-) dlaczego taki termin. Pozdro:):)
Wredna1

Napisano: 29 sty 2016, 12:09

Normalnie ubezpieczasz od dnia pobytu w szpitalu do dnia zarejestrowania się w pup, u nas nfz nie kwestionował takiej decyzji, krótszej niż 90 dni.
A....

Napisano: 29 sty 2016, 15:19

Ogarnijcie się.

Ubezpieczamy opłacając składkę

Nadajemy uprawnienie na 90 dni i nie ma to nic wspólnego z ubezpieczeniem.
bla

Napisano: 31 sty 2016, 12:45

bla bla bla
BZDURY PISZESZ I NIE MĄĆ W GŁOWIE!
My opłacamy składkę i PUP tez, nakładają się 2 decyzje i jak się tak stanie to NFZ interweniuje. Jak nie miałeś takiej sprawy to się nie wypowiadaj. :!: :!: :!: :!:
Wredna1

Napisano: 04 lut 2016, 19:18

bla pisze:Ogarnijcie się.

Ubezpieczamy opłacając składkę

Nadajemy uprawnienie na 90 dni i nie ma to nic wspólnego z ubezpieczeniem.
Ty się ogarnij.

Art. 54 mówi wyraźnie, że decyzję wydaje się na 90 dni, ale w przypadku, kiedy w tym czasie Strona zostanie ubezpieczona to należy NIEZWŁOCZNIE stwierdzić jej wygaśnięcie. Wytłumaczysz mi celowość wydawania decyzji na 90 dni, skoro wie, że babeczka już w tym czasie została ubezpieczona? Jeśli wydałaby taką na 90 dni to od razu musiałaby klepać kolejną - że stwierdza jej od dnia, w którym kobieta zarejestrowała się w PUP.

Przepis przepisem, ale myśleć też trzeba.
Rosalie

Napisano: 04 lut 2016, 19:23

Wredna1 pisze:bla bla bla
BZDURY PISZESZ I NIE MĄĆ W GŁOWIE!
My opłacamy składkę i PUP tez, nakładają się 2 decyzje i jak się tak stanie to NFZ interweniuje. Jak nie miałeś takiej sprawy to się nie wypowiadaj. :!: :!: :!: :!:
Generalnie masz rację, ale przy decyzji na 90 dni nie opłacamy składki. Posyłacie jakieś pieniądze do ZUS? Raczej nie. Potwierdzamy tylko uprawnienie do bezpłatnych świadczeń z uwagi na niski dochód. Owszem, NFZ interweniuje, ale nie jest to związane z podwójną składką, a z tym że zgodnie z ustawą o ś.o.z. przy objęciu podmiotu decyzji ubezpieczeniem zdrowotnym w czasie obowiązywania decyzji z art. 54 decyzję tą trzeba niezwłocznie uchylić. A że możesz nie mieć tej wiedzy, bo Ci Klient nie powie, to NFZ .
Rosalie

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem