Witam. Jestem mamą 5letniej niepełnosprawnej dziewczynki. Z Ops korzystam ze świadczenia i zasiłku pielęgnacyjnego na córke, na decyzje o rodzinnym czekam. Chciałam starać się o dofinansowanie z fundacji do rehabilitacji lub turnusu rehabilitacyjnego lecz fundacje wszystkie wymagają cyt "pismo z Ośrodka Pomocy Społecznej o sytuacji materialno-bytowej i opinii na temat rodziny dziecka;". Złożyłam do swojego ośrodka OPS prośbe o takie zaświadczenie i dostałam pismo że "pani XXX nie korzysta z pomocy mops". Po mojej interwencji że mam przecież zasiłek i świadczenie dostałam drugie "pobiera zasiłek i świadczenie". Fundacja mi tego nie przyjęła i odrzucili nas wniosek niestety. Czy OPS może mi coś takiego wystawić i o co prosić? Wiem od kilku znajomych osób że ośrodki idą na ręke i bez problemu robią wywiady środowiskowe i wydają zaświadczenia do fundacji na podstawie tych wywiadów a u nas znów problem. Prosze o pomoc jak z tego wybrnąć?
To fundacja występuje do OPSu o taką opinię, a nie sam zainteresowany. U nas klient pisze jedynie oświadczenie, że wyraża zgodę na udostępnienie informacji o swojej rodzinie tej fundacji. Nigdy nie było problemu.
Oczywiście, że może a nawet powinien MOPS wystawić Ci ocene o sytuacji materialnej i bytowej oraz zdrowotnej rodziny.
Ja rok w rok dostaje takie pismo z MOPS.
Zadzwoń do kierowniczki MOPS bo widocznie trafiłaś na jakaś niedouczononego pracownika
Przede wszystkim nie wprowadzajcie w błąd. Świadczenie, pielęgnacyjny i rodzinny to nie pomoc społeczna, nie przeprowadza się wywiadów do tych świadczeń, wobec tego Ośrodek nie zna dokładnie sytuacji rodziny. Dane jakie chcesz mieć w opinii można opisać jeśli zna się dokładnie środowisko i nie po jednym kontakcie z rodziną. Po drugie wskażcie mi przepis w ustawie o pomocy społecznej zobowiązujący mnie do wydawania czegoś takiego jak opinia dla fundacji (fundacja to nie sąd, prokuratura czy inna placówka pomocy społecznej). Owszem u nas robi się to czasem grzecznościowo za zgodą zainteresowanego jeśli dobrze znamy środowisko, które korzysta lub korzystało ze świadczeń pomocy społecznej a nie świadczeń rodzinnych. Nie sporządza się opinii na życzenie, nie róbcie z ludzi wariata. I nie straszcie pracowników kierownikami, bo kierownik w większości też nie jest głupi.
Ośrodek nas zna bo mamy różną sytuacje rodzinną, czasem mąż nie pracuje i pobieramy zasiłki celowe czy też dożywianie i ciągnie się to od 5lat. Było już sporządzane kilka wywiadów na okoliczność bezrobocie,niepełnosprawność więc nie może powiedzieć że nas nie zna. A żeby było śmieszniej jedna fundacja wystąpiła z wnioskiem o taką opinie i dostali na piśmie to samo "nie pobiera zasiłków z mops".
Kobieto rozumiem, że ci zależy ale już ci "felek" wyjaśnił nie ma obligo w tym względzie do fundacji, fundacje nie mają prawa żądać czegoś takiego jak opinia o środowisku, mogą prosić, ale nie żądać i nie muszą wcale dostać jak chcą dokładniejszych danych o rodzinie niech sami sobie sprawdzą.
ale moge np napisać że potrzebuje zasiłku celowego na turnus i oni muszą mi wtedy zrobić ten wywiad środowiskowy i może wtedy mi na jego podstawie wpiszą w zaświadczenie te dane. Tak zależy mi mam niepełnosprawne dziecko które bez rehabilitacji cofnie się w rozwoju a mops nie da mi na rehabilitacje a to co daje nfz to śmiech na sali
Możesz napisać wszystko, tylko jeszcze raz powtórzę nie ma prawnego obowiązku robienia opinii dla fundacji ani na życzenie klienta a fundacje nie mają prawa żądać tego od ośrodków- jest to ich wymysł tzw. "dupochron". jak fundacja chce to może do ciebie przyjechać i sprawdzić sama jak żyjesz, mieszkasz i co ci potrzeba jeśli nie wystarczają jej jak się domyślam zaświadczenia o dochodach i lekarskie jakie im wysłałaś.
napisz o zasiłek celowy specjalny na turnus, nie mogą odmówić bez przeprowadzenia wywiadu i zażądaj na piśmie kserokopii dokumentów też wg kpa nie mogą odmówić, jako argument do celowego specjalnego podaj również odmowę wykonania opinii dla potrzeb fundacji na prośbę i wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych w tym celu, nie chce się wypełnić jednej karteczki by pomóc wypełnią z 16 i jeszcze tyle ksero
kilka razy właśnie tak korzystałam z pomocy fundacji, np fundacji TVN lub fundacji Atlas i pracownik socjalny bez problemów przychodził do mnie do domu na wywiad.
A czasem nie jest tak , że pracownik socjalny odmawiając wydania takiej opinii działa na niekorzyść tej rodziny?