Uchylać decyzje czy nie, dylemat

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
ANNAPLOSZAJ
Praktykant
Zajmuję się: Jestem Dyrektorem Środowiskowego Domu Samopomocy w Łęcznej
Kontakt:

Uchylać decyzje czy nie, dylemat

Post autor: ANNAPLOSZAJ »

Z uwagi na uchylanie decyzji kierujących do ŚDS z powodu pojęcia przez uczestników stażu , który odbywany jest w ramach udziału w projekcie mam dylemat kto ma rację. kogo zdanie mam uznać za słuszne :?:
Na stronie https:sip.lex.pytanie-i-odpowiedz autorka odpowiedzi pani Iwona Sierpowska udzieliła odpowiedzi na pytanie - Czy osoba pozostająca w zatrudnieniu może być uczestnikiem dziennego środowiskowego domu samopomocy dla osób z zaburzeniami psychicznymi?
Cytuję odpowiedź" Zatrudnienie nie jest przeszkodą udzielenia pomocy społecznej.Osoba pozostająca w stosunku pracy może korzystać z usług środowiskowego domu samopomocy dla osób z zaburzeniami psychicznymi" W dalszej części odpowiedzi znajduje się wyczerpujące uzasadnienie.
Skoro osoba pozostająca w stosunku pracy może być uczestnikiem śds, to dlaczego osoba podejmująca próbę pracy poprzez uczestnictwo w projekcie nie może być jednocześnie uczestnikiem śds?

Cytuję uzasadnienie Departamentu Pomocy i Integracji Społecznej na skierowane przeze mnie zapytanie w tej sprawie :
" odbywanie przez osobę skierowaną do śds stażu, musi być realizowane poza godzinami pracy domu, tzn. po minimum 6 godzinach codziennych zajęć uczestnika w śds. W sytuacji, gdy czas odbywania stażu pokrywa się z czasem pracy śds, sytuację taką nalezy uznać za nieprawidłową i niezgodną z zapisami rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 9 grudnia 2010r w sprawie środowiskowych domów samopomocy ( Dz.U.2010, nr 238, poz.1586 z późn.z,)
"... Wobec powyższego , celem utrzymania kontaktu z byłym uczestnikiem, udzielania mu pomocy i wsparcia oraz monitorowania przebiegu stażu, możliwe jest skierowanie osoby do udziału w zajęciach klubowych..."

Poproszę o podpowiedź
Awatar użytkownika
wiejskigopsiak
Stażysta
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
Kontakt:

Re: Uchylać decyzje czy nie, dylemat

Post autor: wiejskigopsiak »

Ja przychyliłbym się do opinii Iwony Sierpowskiej, ze swojej praktyki pracy w ŚDS co prawda sprzed bardzo wielu lat pamiętam przypadek kiedy jeden z uczestników podjął zatrudnienie i pracując na zmiany nadal korzystał z usług domu. Uzasadnienie Departamentu Pomocy i Integracji Społecznej jest moim zdaniem tylko ich interpretacją ponieważ w przytoczonym przez nich rozporządzeniu nie ma mowy o tym, że uczestnik musi skorzystać z usług domu w wymiarze minimum 6 godzin. Zapis o 6 godzinach dotyczy tego, że przez taki okres w ciągu dnia mają być realizowane odpowiednie zajęcia.
ODPOWIEDZ