uchylam deycyzję o uchylaniu się ??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 05 mar 2014, 10:13

Decyzja to decyzja... Nie możesz jej uchylić bez podstawy określonej w przepisach.
~Bobek

Napisano: 05 mar 2014, 10:14

ja mam podstawę. Decyzja wydana 27.02, dłużnik się wystraszył i zgłosił się na wywiad, co teraz? Uchylić ?
~Kaśka

Napisano: 05 mar 2014, 10:25

No, ale jaką podstawę... ? Na co się powołasz ? Czy przepisy szczególne ( nasza ustawa ) dają Ci taką możliwość ? Ja umarzam postępowanie przed wydaniem decyzji. Po jej wydaniu nie ma takiej możliwości. Jest decyzja rozstrzygająca postępowanie. Dłużnik może się odwołać, a Twój organ może pozytywnie je rozpatrzyć w trybie art. 132 kpa. Tylko czy dłużnik płaci jakiekolwiek alimenty ? Najlepiej niech się odwoła i zobaczysz co zrobi SKO. Ja nie widzę podstaw do uchylenia decyzji, jeśli wcześniej prawidłowo doręczyłaś dłużnikowi wezwanie na wywiad, a następnie zawiadomienie o wszczęciu postępowania. Po wydaniu decyzji musisz mieć twarde ustawowe przesłanki jej uchylenia. Jeśli dłużnik spełniał przesłanki do jej wydania, znaczy się, że nie ma podstaw do jej uchylenia.
~Bobek

Napisano: 05 mar 2014, 10:27

nic nie uchylasz bo na dzień wydania decyzji się nie zgłosił i była podstawa do wydania takiej decyzji tym bardziej że nie płacił 50% , ja wydaje decyzję jak chcą to odwołanie a jak nie to dalej idzie do prokuratury i starosty z tym, że pisze we wnioskach, że zgłosił się ale decyzja stała się ostateczna i prokurator umarza
~witka

Napisano: 05 mar 2014, 10:36

Właśnie o to chodzi, że płaci- przyniósł kwitki zapłaty do komornika, tylko komornik jeszcze kasy do nas nie przekazał.
~Kaśka

Napisano: 05 mar 2014, 10:39

Prokurator umarza mi prawie wszystkie, tylko, że prawo jazdy mu zabiorą.
~Kaśka

Napisano: 05 mar 2014, 10:51

Art. 132 kpa, jeśli dłużnik się odwoła. Ale to też pod warunkiem, że są przesłanki do pozytywnego rozpatrzenia odwołania, tj. jeśli W CAŁOŚCI zasługuje ono na uwzględnienie.
~Bobek

Napisano: 05 mar 2014, 10:55

dziękuję, myślę że ten 132 KPA będzie ok.
~Kaśka

Napisano: 05 mar 2014, 11:17

a co w kwesti jesli dluznik stawi sie na wywiad po wyslaniu zawiadomienia o wszczeciu postepowania a nie placi 50% ?
~Basia

Napisano: 05 mar 2014, 15:57

ja jeśli po wszczęciu to umarzam jeśli po wydaniu dec nic nie robię przeprowadzam wywiad ale nie uchylam dec
~m

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x