No, ale jaką podstawę... ? Na co się powołasz ? Czy przepisy szczególne ( nasza ustawa ) dają Ci taką możliwość ? Ja umarzam postępowanie przed wydaniem decyzji. Po jej wydaniu nie ma takiej możliwości. Jest decyzja rozstrzygająca postępowanie. Dłużnik może się odwołać, a Twój organ może pozytywnie je rozpatrzyć w trybie art. 132 kpa. Tylko czy dłużnik płaci jakiekolwiek alimenty ? Najlepiej niech się odwoła i zobaczysz co zrobi SKO. Ja nie widzę podstaw do uchylenia decyzji, jeśli wcześniej prawidłowo doręczyłaś dłużnikowi wezwanie na wywiad, a następnie zawiadomienie o wszczęciu postępowania. Po wydaniu decyzji musisz mieć twarde ustawowe przesłanki jej uchylenia. Jeśli dłużnik spełniał przesłanki do jej wydania, znaczy się, że nie ma podstaw do jej uchylenia.
nic nie uchylasz bo na dzień wydania decyzji się nie zgłosił i była podstawa do wydania takiej decyzji tym bardziej że nie płacił 50% , ja wydaje decyzję jak chcą to odwołanie a jak nie to dalej idzie do prokuratury i starosty z tym, że pisze we wnioskach, że zgłosił się ale decyzja stała się ostateczna i prokurator umarza
Art. 132 kpa, jeśli dłużnik się odwoła. Ale to też pod warunkiem, że są przesłanki do pozytywnego rozpatrzenia odwołania, tj. jeśli W CAŁOŚCI zasługuje ono na uwzględnienie.