uchylenie decyzji o zasiłku - nowa sytuacja

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
pandm
Stażysta
Zajmuję się: fa
Kontakt:

uchylenie decyzji o zasiłku - nowa sytuacja

Post autor: pandm »

w roku 2016 wydana była decyzja na zasiłek. Decyzja ta, na wniosek strony była dwukrotnie zmieniana.
Teraz wyszła na jaw, że uległa zmiana finansowa. Moje pytanie, jakie ma być rozstrzygnięcie, tzn. uchylam decyzję z roku 2016 i wymieniam też te dwie zmieniające, czy uchylam tylko decyzję z roku 2016.

Drugie pytanie, czy biorę pod uwagę sytuację finansową określoną w decyzji pierwszej z roku 2016 (w porównaniu z sytuacją obecną), czy też biorę sytuację finansową określoną w ostatniej z w/w decyzji zmieniających decyzję pierwotną w porównaniu z sytuacją obecną).
walek
Stażysta
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym
Kontakt:

Re: uchylenie decyzji o zasiłku - nowa sytuacja

Post autor: walek »

Trochę ciężko mi to dzisiaj zrozumieć:) ale odnośnie pierwszego pytania to uchylasz decyzję pierwotną ze zmianami; co do drugiego to jeżeli obecnie nie spełnia kryteriów to bierzesz pod uwagę obecną sytuację, jeżeli nie spełniała też w 2016r. i zataiła informacje o dochodach to musisz też ustalić świadczenia nienależnie pobrane za tamten okres biorąc pod uwagę sytuację z tamtego właśnie okresu i ustalić sposób zwrotu (bądź odstąpić). A jeżeli teraz spełnia kryteria a nie spełniała w 2016 a mimo to pobierała świadczenie to decyzji nie uchylasz tylko ustalasz nienależnie pobrane i sposób zwrotu.
P.S.
Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem, bo stan permanentnego niewyspania nie pozwala mi odczytać moich wypocin;)
pandm
Stażysta
Kontakt:

może i zamieszałem, ale zrozumiałem, dodam, że jeszcze jestem zielony w tym temacie W takim razie drugi problem,
na dzień wydania decyzji pierwotnej, i w kolejnych zmienianych były spełniane przesłanki do zasiłku. Kwestia taka, w decyzji pierwotnej w roku 2016 r. dochód na osobę w rodzinie powiedzmy wynosił 100 zł, w decyzji zmienianej nr 1 - 200 zł
Podczas wywiadu wyszło na jaw, że od 1.X.2017 nabyto gospodarstwo rolne - 3 ha przeliczeniowe. Jednocześnie aktualnie, ustalono podczas wywiadu - w celu przyznania innego świadczenia - że dochód na osobę w rodzinie wynosi 150 zł.

i tu problem, czy są podstawy do uchylenia decyzji ? gospodarstwo jest wieloosobowe.
czy zmieniam decyzję i wskazuję w niej tylko i wyłącznie dochód z gospodarstwa rolnego tj., że przekroczono kryterium dochodowe - (514 zł) - dochód z gospodarstwa 864 zł (3 ha x 288 zł) ?
czy też biorę pod uwagę obecną wysokość dochodu - 150 zł, ustaloną podczas wywiadu środowiskowego (w tym czasie gospodarstwo rolne było już własnością).
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: ttt »

Ile osób ma ta rodzina? Trochę trudno to załapać.Jeżeli, od 01.10.2017r.nabyli gosp. robisz kolejny wywiad w listopadzie liczysz dochody z gospodarstwa za pazdziernik jak dochody przekraczają na osobę, która ma swiadczenie lub na osobę w rodzinie (514zł)uchylasz decyzję matkę i dwie zmieniajace teraz.
ttt
Podinspektor
Kontakt:

Czyli od 01.11.2017r.
pandm
Stażysta
Kontakt:

rodzina jest 5 osobowa.
pierwsze pytanie, wywiad środowiskowy był robiony w październiku (na cele innego świadczenia) i podczas niego wyszło na jaw nabycie gospodarstwa rolnego od 1.X. Podczas tego wywiadu ustalono także wysokość dochodu na członka rodziny. Czy ten wywiad może posłużyć w postępowaniu o uchylenie decyzji ?

druga sprawa, jeżeli, pomimo nabycia gospodarstwa, dochód rodziny (liczony wraz z gospodarstwem) nie będzie przekraczał kryterium dochodowego, to wydaję decyzję i zmieniam tylko wysokość zasiłku ?
ttt
Podinspektor
Kontakt:

robisz wywiad,dochody z gosp.liczysz w pazdzierniku dopiero,co do drugiego pytaniato tak jak piszesz,pamietaj wtedy o art.106ust.3a
pandm
Stażysta
Kontakt:

czyli, żebym dobrze zrozumiał, jeżeli gospodarstwo kupiono 1.X, to wywiad muszę zrobić dopiero w listopadzie, podczas którego ustalę dochody za październik ?
ttt
Podinspektor
Kontakt:

Tak bo dochody z niego mozesz policzyć dopiero w listopadzie.
pandm
Stażysta
Kontakt:

wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ