uchylenie decyzji tak czy nie? wstecz - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lip 2017, 10:25

Witam serdecznie , mam takie pytanie a mianowicie kobieta pobiera 500+ teraz przypadkowo wychodzi że pobiera zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia od lutego i dochód przekracza, więc co mam teraz zrobić pierwszy mój taki przypadek, wstecz się nie uchyla więc jak to zrobić zeby było dobrze pomóżcie bo nie wiem tak krok po kroku. dzięki za pomoc nowicjuszce:)
danilo
Praktykant
Od: 20 lip 2017, 14:35
Zajmuję się: sw

Napisano: 21 lip 2017, 11:25

Decyzja uchylająca od dnia bieżącego
Wszczęcie postępowania
Decyzja o NP i odsetkach
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 21 lip 2017, 11:26

Niektórzy robią jeszcze wszczęcie przed decyzją uchylającą. Ale ja tego nie stosuję :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 21 lip 2017, 13:03

Minion pisze:Decyzja uchylająca od dnia bieżącego
Wszczęcie postępowania
Decyzja o NP i odsetkach

-wszczęcie postępowania
-decyzja uchylająca od dnia kiedy przekracza (nie uchylamy wstecz czegoś co wyszło z obiegu prawnego np. jak się dowiemy w przyszłym okresie zasiłkowym czegoś co spowoduje zwrot ze starego okresu; tylko robimy wszczęcie i decyzję żądającą zwrotu)
-po 14 dniach decyzja stwierdzająca nienależnie pobrane i żądająca zwrotu
miodowo
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: BE,FA,ŚW

Napisano: 21 lip 2017, 13:43

Minion pisze:Niektórzy robią jeszcze wszczęcie przed decyzją uchylającą. Ale ja tego nie stosuję :)
Nam mówiono, że żeby ruszyć decyzję trzeba zrobić najpierw wszczęcie z urzędu. Robimy wszczęcie, potem decyzję uchylającą lub o zmianie okresu przyznania świadczeń, jeżeli się cofamy, potem decyzja o nienależnie pobranych i zwrocie.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 21 lip 2017, 15:52

Minion pisze:Niektórzy robią jeszcze wszczęcie przed decyzją uchylającą. Ale ja tego nie stosuję :)
Jak to nie stosujesz? To działasz wbrew Kpa, jeśli wszczynasz postępowanie (a uchylenie to postępowanie) musisz zawiadomić stronę.

miodowo pisze:-decyzja uchylająca od dnia kiedy przekracza (nie uchylamy wstecz czegoś co wyszło z obiegu prawnego np. jak się dowiemy w przyszłym okresie zasiłkowym czegoś co spowoduje zwrot ze starego okresu; tylko robimy wszczęcie i decyzję żądającą zwrotu)
Tylko w przypadku koordynacji możesz uchylić wstecz, w innym przypadku nie, bez względu na to, czy wyszło z obiegu, czy nie.
Powołana ustawa o świadczeniach rodzinnych w swojej treści, a w szczególności art. 32 upoważniający do zmiany lub uchylenia decyzji na niekorzyść strony bez jej zgody, nie stanowi od jakiej daty przysługiwać ma świadczenie w zmienionej wysokości. Niemniej z tego przepisu nie wynika, aby zmiana w zakresie pobieranego świadczenia następowała z mocy prawa z dniem lub miesiącem, w którym uległa zmianie sytuacja strony w sposób uzasadniający zakres lub wysokość dotychczas przyznanych świadczeń.
Decyzja wydana na podstawie powołanego przepisu jest decyzją konstytutywną, a zatem może orzekać o utracie prawa do świadczenia rodzinnego lub o zmianie wysokości pobieranego dotychczas świadczenia dopiero na przyszłość.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x