uchylenie FA przed dokumenty do 500+ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 maja 2016, 14:31

Pomóżcie
Zajmuję się funduszem, ale pomagam przy 500+. Jedna z moich wierzycielek złożyła wniosek o 500+ i okazało się że pracuje... od roku... i nic nie zgłosiła do FA.
Mogę wykorzystać te dokumenty i uchylić dec? Od razu jej zaznaczyłam że mi nie zgłosiła, więc ma ona świadomość, iż będzie nienależnie pobrane. Ale co mam napisać w uzasadnieniu decyzji? Że w dniu takim i takim pozyskano dokumenty? nie wiem jak to napisać
nowa15

Napisano: 16 maja 2016, 14:51

powinnaś wznowić postępowanie, następnie uchylić i odmówić. Uzasadnienie to chyba najmniejszy pikuś :D
Rozdział 12

Wznowienie postępowania
Art. 145. [Przesłanki wznowienia postępowania]
§ 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
1) dowody, na których podstawie ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe;
2) decyzja wydana została w wyniku przestępstwa;
3) decyzja wydana została przez pracownika lub organ administracji publicznej, który podlega wyłączeniu stosownie do art. 24, 25 i 27;
4) strona bez własnej winy nie brała udziału w postępowaniu;
5) wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
6) decyzja wydana została bez uzyskania wymaganego prawem stanowiska innego organu;
7) zagadnienie wstępne zostało rozstrzygnięte przez właściwy organ lub sąd odmiennie od oceny przyjętej przy wydaniu decyzji (art. 100 § 2);
8) decyzja została wydana w oparciu o inną decyzję lub orzeczenie sądu, które zostało następnie uchylone lub zmienione.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 14:53

a następnie
Art. 151. [Rodzaje decyzji kończących postępowanie]
§ 1. Organ administracji publicznej, o którym mowa w art. 150, po przeprowadzeniu postępowania określonego w art. 149 § 2 wydaje decyzję, w której:
1) odmawia uchylenia decyzji dotychczasowej, gdy stwierdzi brak podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a lub art. 145b, albo
2) uchyla decyzję dotychczasową, gdy stwierdzi istnienie podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a lub art. 145b, i wydaje nową decyzję rozstrzygającą o istocie sprawy.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2016, 7:49

Dziękuję piknie!
nowa15

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x