Uchylenie wstecz decyzji, jak robicie?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Re: Uchylenie wstecz decyzji, jak robicie?

Post autor: paulina124 »

sanna pisze:Ja jak wszczynam postępowanie w marcu i świadczenie za marzec wstrzymałam, a uchylam od kwietnia, to piszę tylko w decyzji, że na dzień 01.03.2018 świadczenie na pierwsze dziecko nie przysługuje i tyle. Skoro tego nie wypłaciłam, zawiadomiłam stronę, że od marca jej dochód przekracza, to dlaczego robić do tego jeszcze nienależnie pobrane? Bez sensu ;d
Wszystko fajnie tylko nie wiadomo jak do tego kontrola podejdzie że jest dziura za marzec (niewypłacone, ale nie uchylone i też nie ma nienależnych), prawidłowo to nie można wstrzymać wypłaty dopóki nie ma decyzji.
Dla mnie jest tylko dziwne to że skoro wszczynam, to od miesiąca wszczęcia powinnam uchylać, przecież strona chce się zapoznać z dokumentami i ewentualnie donieść, to niech ma ten czas. Rozumiem że gdybym dzisiaj się dowiedziała że ktoś ma nienależne od grudnia i dzisiaj bym wszczęła w tej sprawie postępowanie to nie można od grudnia uchylić ale np. za kilka dni zrobię wszczęcie bo ktoś dostarczył wysokość dochodu i przekracza ale strona też chce dostarczyć dodatkowe dokumenty które uważa za istotne i daje mu 7 dni i zakończenie kolejne 7 to już się w kwietniu nie wyrobię żeby uchylić, a strona prosi żeby nie wypłacać bo nie chce mieć w razie czego nienależnych, to wypadałoby jednak wypłacić i prawie co miesiąc robić komuś nienależne, bo nie wiem jak Wam, ale u nas zwykle ok 20 dnia miesiąca przynoszą uzysk, więc bez kombinowania ni jak się do końca miesiąca wyrobić nie da.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
sanna
Referent
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: sanna »

Wiem, no ale tego się już dowiem po kontroli. U nas tak się to utrwaliło, więc robię jak moje poprzedniczki. SKO też się np nie dowalało do takich decyzji.
Krzysztof111
Praktykant
Zajmuję się: świadczeniami dla rodzin
Kontakt:

Post autor: Krzysztof111 »

Takie przemyślenia po analizie postów w temacie:

1. zawsze można wstrzymać wypłatę świadczenia jeśli uzasadniają to okoliczności - jest to czynność materialno - techniczna czyli wstrzymujemy wypłatę i zawiadamiamy stronę zwykłym pismem o przyczynach wstrzymania.

2. Decyzję uchylamy ZAWSZE od miesiąca w którym ta decyzja zostaje wydana niezależnie od tego kiedy zostało wszczęte postępowanie (potwierdza to jednoznacznie orzecznictwo sądowe).

3. Zawsze orzekamy w odrębnym postępowaniu o nienależnie pobranych świadczeniach niezależnie od tego czy zostały wypłacone czy je zawieszono (trzeba to przecież jakoś zaksięgować ;) ).

4. NIE ZAWSZE JEDNAK ŻĄDAMY ZWROTU
a) jeśli świadczenie nienależne zostało wypłacone - żądamy zwrotu,
b) jeśli świadczenie nienależne nie zostało wypłacone bo wstrzymaliśmy wypłatę - nie żądamy zwrotu.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

@Krzysztof111, ad.1 brak zgody. Wypłatę można wstrzymać i jest to rzeczywiście czynność materialno-techniczna...ale katalog przyczyn wstrzymania wypłaty świadczeń jest zamknięty i nie podlega dowolnemu rozszerzeniu. Tak więc, "zawsze" tego zrobić nie można.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: paulina124 »

czyli wszcząc o nienależne i umorzyć? bo przeciez postepowanie jest bezprzedmiotowe, strona nie pobrała świadczenia, a tym bardziej nie było to nienaleznie pobrane świadczenie bo wszystko złgosiła na czas właśnie dlatego że nie chciała czegoś inienaleznie pobrać.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
ODPOWIEDZ