Wszystko fajnie tylko nie wiadomo jak do tego kontrola podejdzie że jest dziura za marzec (niewypłacone, ale nie uchylone i też nie ma nienależnych), prawidłowo to nie można wstrzymać wypłaty dopóki nie ma decyzji.sanna pisze:Ja jak wszczynam postępowanie w marcu i świadczenie za marzec wstrzymałam, a uchylam od kwietnia, to piszę tylko w decyzji, że na dzień 01.03.2018 świadczenie na pierwsze dziecko nie przysługuje i tyle. Skoro tego nie wypłaciłam, zawiadomiłam stronę, że od marca jej dochód przekracza, to dlaczego robić do tego jeszcze nienależnie pobrane? Bez sensu ;d
Dla mnie jest tylko dziwne to że skoro wszczynam, to od miesiąca wszczęcia powinnam uchylać, przecież strona chce się zapoznać z dokumentami i ewentualnie donieść, to niech ma ten czas. Rozumiem że gdybym dzisiaj się dowiedziała że ktoś ma nienależne od grudnia i dzisiaj bym wszczęła w tej sprawie postępowanie to nie można od grudnia uchylić ale np. za kilka dni zrobię wszczęcie bo ktoś dostarczył wysokość dochodu i przekracza ale strona też chce dostarczyć dodatkowe dokumenty które uważa za istotne i daje mu 7 dni i zakończenie kolejne 7 to już się w kwietniu nie wyrobię żeby uchylić, a strona prosi żeby nie wypłacać bo nie chce mieć w razie czego nienależnych, to wypadałoby jednak wypłacić i prawie co miesiąc robić komuś nienależne, bo nie wiem jak Wam, ale u nas zwykle ok 20 dnia miesiąca przynoszą uzysk, więc bez kombinowania ni jak się do końca miesiąca wyrobić nie da.