Klientka otrzymała stypendium od września 2014 do kwietnia 2015 roku na syna. Stypendium zostało przyznane na podstawie oświadczeń o dochodach rodziny pod odpowiedzialnością karną. W marcu 2015 roku okazało się, że oświadczenia te były nieprawdziwe z zaniżoną kwotą dochodów. Po zbadaniu sprawy wyszło, że dochody klientki w miesiącu sierpniu 2014 roku przekraczają kryterium dochodowe( wynagrodzenie za pracę ) i nie kwalifikują do otrzmania stypendium szkolnego. Klientka ta miała umowę o pracę tylko na okres lipiec do sierpień 2014 roku, natomiast we wrześniu klientka już nie miła umowy o prace- poszła na zwolnienie lekarskie i od września 2014 roku do dnia dzisiejszego otrzymuje chorobowe z ZUS którego wysokość kwalifikuje już do otrzymania stypendium szkolnego .(
Moje pytanie brzmi:czy mam cofnąć prawo do stypendium od września 2014 roku?( bo w sierpniu dochody przekroczyły kryterium dochodowe) i naliczyć nienależnie pobrane świadczenie?
czy może cofnąć stypendium jedynie za wrzesień 2014 roku, a od października 2014 pozostawić bez zmian- czy tak można?, mam duże wątpliwosci.