cofnięcie caleg ostypendium? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 mar 2015, 20:22

Klientka otrzymała stypendium od września 2014 do kwietnia 2015 roku na syna. Stypendium zostało przyznane na podstawie oświadczeń o dochodach rodziny pod odpowiedzialnością karną. W marcu 2015 roku okazało się, że oświadczenia te były nieprawdziwe z zaniżoną kwotą dochodów. Po zbadaniu sprawy wyszło, że dochody klientki w miesiącu sierpniu 2014 roku przekraczają kryterium dochodowe( wynagrodzenie za pracę ) i nie kwalifikują do otrzmania stypendium szkolnego. Klientka ta miała umowę o pracę tylko na okres lipiec do sierpień 2014 roku, natomiast we wrześniu klientka już nie miła umowy o prace- poszła na zwolnienie lekarskie i od września 2014 roku do dnia dzisiejszego otrzymuje chorobowe z ZUS którego wysokość kwalifikuje już do otrzymania stypendium szkolnego .(
Moje pytanie brzmi:czy mam cofnąć prawo do stypendium od września 2014 roku?( bo w sierpniu dochody przekroczyły kryterium dochodowe) i naliczyć nienależnie pobrane świadczenie?
czy może cofnąć stypendium jedynie za wrzesień 2014 roku, a od października 2014 pozostawić bez zmian- czy tak można?, mam duże wątpliwosci.
aga21

Napisano: 18 mar 2015, 8:25

no ale ustawa stanowi, ze w przypadku utraty dochodu dochod sie bierze z m-c złozenia wniosku. a nie z sierpnia.
1986

Napisano: 18 mar 2015, 8:44

ale po pracy od razu nabyła prawo do zasiłku chorobowego czyli nie jest to dochód utracony
Gość

Napisano: 18 mar 2015, 9:07

myślę że jest utrata i uzysk jednocześnie
ola 2

Napisano: 18 mar 2015, 9:22

jak ola.
skoro umowa o prace sie skonczyła to swiadectwo pracy.
i dochod za wrzesien z ZUS.
1986

Napisano: 18 mar 2015, 9:30

w ustawie o pomocy społecznej nie ma pojęcia uzysku dochodu, może jest w świadczeniach rodzinnych ale to nie dotyczy stypendium szkolnego. nie jest utratą dochodu w ustawie o pomocy społecznej sytuacja w której jeden dochód przechodzi w następny, tak jak to jest w tym przypadku, że ktoś pracował a później ZUS wypłaca mu zasiłek chorobowy, ta osoba nie może zarejestrować się w PUP , albo ktoś stracił pracę i ma po tym zasiłek dla bezrobotnych. w takich przypadkach nie jest to utrata dochodu. Utratą dochodu byłaby jeżeli osoba ta pracowała do sierpnia a później zarejestrowała się w PUP i nie miała prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Gość

Napisano: 18 mar 2015, 9:36

w ustawie nie ma pojecie co to jest utrata dochodu.

no ale zgadzam sie z orzecznictwa wynika, ze jesli jakis dochod zastepowany jest innym zblizonym to nie ma utraty dochodu.
1986

Napisano: 18 mar 2015, 9:46

czyli jak myślicie mam cofnąć prawo do stypendium od miesiąc września, bo dochód rodziny w miesiącu sierpniu przekroczył ustawowe kryterium
aga21

Napisano: 18 mar 2015, 9:58

skoro złozyła Ci nieprawdziwe oswiadczenie pod odp. karna to obowiazek masz zgłosic to do odpowiednich organów TEORETYCZNIe.
1986

Napisano: 18 mar 2015, 10:17

wyszła z tego gruba sprawa i niestety musiałam teorie zamienić w praktykę
aga21

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x