Osoba pobierająca zasiłek pielęgnacyjny napisała podanie w sprawie uchylenia od dnia 01.10.2014 r. decyzji przyznającej zasiłek pielęgnacyjny w związku z uzyskaniem od tego dnia prawa do dodatku pielęgnacyjnego, po kilku dniach przyszło też z ZUS pismo informujące czy wpisujecie datę uchylenia w decyzji wstecz?
ja też uchylałam od 1 dnia miesiąca.
ale ostatnio miałam taką sytuację, że Pani poinformowała mnie że pobiera dodatek od dnia 01.02.2014r. po kilku miesiącach. Uchyliła prawo do ZP od 01.02.2014r. decyzją z dnia 03.05.2014. SKO zmieniło moją decyzję bo nie można uchylać wstecz i uchyliło "z dniem najbliższego terminu wypłaty"?!
Teraz nie wiem jak robić.
Staram się, aby osoby przychodziły z dniem 1 danego miesiąca i pisały oświadczenia, że wyrażają zgodę na uchylenie.
ja sobie opracowałam taki sposób na tych 75 latków mam ich wypisanych na cały rok tych którzy końcżą 75 lat i miesiąc naprzód wysyłam do ZUS-u wniosek o udostępnienie danych od kiedy nabywaja prawo do dodatku i ZUS mi odpisuje także zawsze w danym miesiącu uchylam decyzje na ZP
a ja robię tak
zmieniam decyzję nr.....z dnia ..... w ten sposób, że zasiłek pielęgnacyjny.............. przyznany na okres od... do... przysługuje do ....(np 31-01-2014r.)
wiecie co zrobiłam wypłaciłam zp osobie, której mam uchylić zp masakra co zrobić wystarczy, że ją wezwę by zwróciła poradzcie pierwszy raz mam taką sytuację.