Uchylić decyzję czy wygasić?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
JaGo
Stażysta
Zajmuję się: ŚR DM DE
Kontakt:

Uchylić decyzję czy wygasić?

Post autor: JaGo »

29 maja Pan poszedł na stałe do DPS. Dopiero dzisiaj otrzymałam informację o tym fakcie i za czerwiec dodatek mieszkaniowy został przekazany zarządcy. Wiem, że na dniach Pan złoży oświadczenie o rezygnacji z dodatku mieszkaniowego i wyraża zgodę na zmianę decyzji. Proszę powiedzcie mi jeżeli będę miała takie oświadczenie to mogę uchylić decyzję od czerwca z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania? A do zarządcy informacja o uchyleniu i prośba o zwrot dodatku za czerwiec? napomknę, że rozmawiałam już z zarządcą i bez problemu zwrócą nam dodatek za czerwiec
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Uchylić decyzję czy wygasić?

Post autor: :-) »

z komentarza w lex....
"W niniejszej sytuacji decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego stała się bezprzedmiotowa, ponieważ osoba, której przyznano świadczenie przebywa w DPS zapewniającym jej nieodpłatnie pełne całodobowe (art. 2 ust. 3 pkt 1 u.d.m.,) oraz utraciła status materialnoprawny określony w art. 2 ust. 2 pkt 1 u.d.m, czyli nie jest już osobą zamieszkującą w lokalu mieszkalnym objętym prawem do dodatku mieszkaniowego.
W świetle art. 162 § 1 k.p.a., samo stwierdzenie bezprzedmiotowości decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego nie jest wystarczające do stwierdzenia jej wygaśnięcia, ponieważ należy także wykazać, że wymaga tego interes społeczny albo interes strony.
W mojej ocenie w interesie społecznym organu realizującego zadania z zakresu u.d.m., powinno być, aby osoby nieuprawnione nie pobierały z środków publicznych świadczeń, w stosunku do których utraciły prawo.
Konkludując, w stanie prawnym i stanie faktycznym obowiązującym w sprawie należy zgodnie z art. 162 k.p.a., wygasić decyzję o przyznaniu dodatku mieszkaniowego."
ODPOWIEDZ