Uczestnictwo w rozprawach sądowych

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
Iza2
Praktykant
Zajmuję się: asystent rodziny
Kontakt:

Uczestnictwo w rozprawach sądowych

Post autor: Iza2 »

Witam, w następnym tygodniu po raz kolejny będę przesłuchiwana w charakterze świadka, w sprawie o ograniczenie władzy. Z rodziną współpracuję trzy miesiące, sprawę zgłosiła szkoła, bo dzieciak nie chodził do szkoły, a jak przychodził to brudny i głodny. To jedna z licznych spraw na jakich będę. Jak jest u Was. Ja przeciętnie raz w miesiącu jestem na jakieś sprawie i zeznaję w obecności ludzi z którymi współpracuję. Mam trudne rodziny toteż jest o czym ze Sądem rozmawiać, ale po wyjściu ze sali już nie jest miło. W ubiegłym tygodniu ktoś mi samochód porysował, kiedyś jakiś dryblas przyczepił się do mojego dziecka. Przypadek? Nie powiem już o tym, że po każdej rozprawie wejście do takiej rodziny związane jest z tym, że albo się nie oddzywają albo krzyczą i wychodzę, współpracy brak.Zgłaszałam dyrektorowi, prosiłam, aby poszedł do Sądu poprosił żebym mogła być przesłuchiwana bez obecności rodziny lub na piśmie opinię przedstawiać Sądowi, ale ten się tylko pośmiał i stwierdził:,,taka praca nic ci na to nie poradzę". Jak to wygląda u Was?
ggoniaka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Uczestnictwo w rozprawach sądowych

Post autor: ggoniaka »

Witam,
zeznania na sprawach są jawne i należą do naszych obowiązków. Proszę pamiętać,że mamy być szczerzy wobec rodzin i nie powinniśmy co innego im mówić a co innego pisać do sądu. Ja przed każdą sprawą informuję rodzinę, że muszę powiedzieć o tych dobrych
i złych rzeczach. Przed sądem zaś każdą dobrą zmianę kilkakrotnie podkreślam. Zdarza się, że odpowiadam wymijająco np. na pytanie czy sąd powinien ograniczyć rodzinie władze rodzicielską, odpowiadam" sadzę, że sąd powinien mieć stały wgląd w sytuację rodziny". Niby to samo, a jednak rodzina inaczej to odbiera.
Gosiaczek888
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Uczestnictwo w rozprawach sądowych

Post autor: Gosiaczek888 »

Hejka,

Jeśli chodzi o tak krótki czas współpracy, to zdarzyło mi się pisać do Sądu wniosek o odroczenie mnie jako zeznającego sugerując się dobrem relacji moich z rodziną. I zawsze sąd znosił ten obowiązek. :-)
ODPOWIEDZ