udostępnianie dokumentów byłych wychowanków

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~Eda

udostępnianie dokumentów byłych wychowanków

Post autor: ~Eda »

Witam. Czy spotkaliście sie z taką sytuacja że były wychowanek po 20 latach zwraca sie z prośbą o udostępnienie jego dokumentów ?. Mam wątpliwości czy mozemy udostępnić, może ktoś podpowie jak należy postąpić ?
~etatysta

Re: udostępnianie dokumentów byłych wychowanków

Post autor: ~etatysta »

Jak można komuś odmówić wglądu do Jego dokumentacji? I dlaczego?
~Eda

Post autor: ~Eda »

No bo straszą ochroną danych osobowych (np.rodziców, którzy go oddali).
Pytałam w Sądzie, powiedzieli że można udostępnić do wglądu, sporządzić notatkę.
Zastanawiam sie tylko czy jak już dotrze do rodziców biologicznych czy oni nie mają ochrony danych.
Teraz to trzeba się bać wszystkiego.
~ale jaja

Post autor: ~ale jaja »

dzieciak nawet po adopcji jak osiągnie 18 lat to może mieć wgląd w akta i znajdzie rodziców. To rodzice dzieciaka nie mogą otrzymać informacji. U nas zawsze dawaliśmy wgląd. Stare dokumenty nie były zbyt obfite, ale dyrektor siada z taką osobą i zazwyczaj rozmawiają - dlaczego poszukuje, czego oczekuje, co chce znaleźć. To jest chyba takie szukanie tożsamości ale i dowiedzenie się dlaczego mnie odebrali.
ODPOWIEDZ