UKRAINA zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 17 mar 2022, 15:36

jollaa pisze:
17 mar 2022, 14:38
Zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy... prawo do świadczeń rodzinnych ustala się nie wcześniej niż od miesiąca wpisania osoby do rejestru obywateli Ukrainy, którzy przekroczyli granicę Polski od 24-02-2022 r.

W jaki sposób OPS będzie mógł zweryfikować wpis do powyższego rejestru? Czy w Empatii będzie taka możliwość?

PESEL z dopiskiem UKR jest potwierdzeniem wpisu do rejestru
smerfetka84
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 15:41
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 mar 2022, 15:38

byłam na tej konferencji
ma byc na stronie MRiPS informacja o sposobie realizacji tych wniosków
walczak
Stażysta
Od: 30 maja 2021, 14:56
Zajmuję się: sw

Napisano: 17 mar 2022, 17:46

Szarak pisze:
17 mar 2022, 12:28
GOPSwlkp pisze:
17 mar 2022, 12:26
jesli chodzi o nadanie nr PESEL to sa wnioski dwujezyczne, a czy do rodzinnego bedzie podobnie?
Wątpię. Trzeba sobie radzić. Ja rozmawiam przez tłumacza w komórce i jakoś wypełniamy wniosek.
co, ja sie nie dogadam?
https://www.youtube.com/watch?v=5VCiU1osa3w
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2022, 20:37

w ustawie jest zapis ze w przypadku ustalania dochodu w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się osoby przebywającej w Ukrainie . To jest to taki sam zapis jak przy osobie przebywającej np w zakładzie karnym. Czyli w skład rodziny wpisujemy tą osobę i bierzemy jej dochody, a tylko przy przeliczaniu nie bierzemy pod uwagę. Tak ja to rozumiem. I tak praktykujemy przy zakładach karnych. Dochód pana jest ale dzielimy bez niego.
związku z tym, skoro ojciec w składzie rodziny być musi to skąd weźmiemy jego dokument tożsamości? Peselu nie ma bo go tutaj nie ma, a we wniosku wymagany jest nr dokumentu tożsamości
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2022, 7:54

ss pisze:
17 mar 2022, 20:37
w ustawie jest zapis ze w przypadku ustalania dochodu w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się osoby przebywającej w Ukrainie . To jest to taki sam zapis jak przy osobie przebywającej np w zakładzie karnym. Czyli w skład rodziny wpisujemy tą osobę i bierzemy jej dochody, a tylko przy przeliczaniu nie bierzemy pod uwagę. Tak ja to rozumiem. I tak praktykujemy przy zakładach karnych. Dochód pana jest ale dzielimy bez niego.
związku z tym, skoro ojciec w składzie rodziny być musi to skąd weźmiemy jego dokument tożsamości? Peselu nie ma bo go tutaj nie ma, a we wniosku wymagany jest nr dokumentu tożsamości
Według Ministerstwa wpisujesz Pana do struktury rodziny ale nie ustalasz jego dochodu i nie uwzględniając go przy przeliczeniu dochodu rodziny. Jak facet powiedział przecież to logiczne XD
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 mar 2022, 8:47

ale jak nie ustalam jego dochodu, przecież z przepisu jasno wynika, że nie uwzględniam go tylko w przeliczaniu dochodu na osobę, a nie że nie uwzględnia się jego dochodu
no i co z jego dokumentem tożsamości? skąd go weźmiemy
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2022, 8:49

@ss ja to rozumiem bo też tak rozumiem ten przepis i do tej pory tak robiłem, dlatego dałem na końcu zdania XD. Ja chyba będę w tej sprawie pisał do Ministerstwa na maila, który podali, bo chce mieć to na piśmie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 mar 2022, 8:50

ss pisze:
18 mar 2022, 8:47
ale jak nie ustalam jego dochodu, przecież z przepisu jasno wynika, że nie uwzględniam go tylko w przeliczaniu dochodu na osobę, a nie że nie uwzględnia się jego dochodu
no i co z jego dokumentem tożsamości? skąd go weźmiemy
żeby ustalić mu dochód musi mieć pesel
będąc na Ukrainie raczej pesel w Polsce nie został mu nadany ....
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 18 mar 2022, 9:07

Szarak jak będziesz mieć jakieś informacje z ministerstwa na ten temat to proszę o podzielenie się nimi, bo ja też mam wątpliwości i czytając przepis biorę jego dochód, ale dzielę dochód na mniejszą liczbą osób. Logicznie myśląc nie bierzemy ani ego dochodu i nie uwzględniamy go w przeliczeniu na osobę. Ale jak juz wiemy logika z naszą ustawą nie ma nic wspólnego jak zwykle głupio zapisany przepis żeby jeszcze bardziej komplikować i tak już zakręcone przepisy
natsan
Stażysta
Od: 12 sty 2022, 12:30
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 18 mar 2022, 9:34

Macie link do tej konferencji, jakieś dane? Gdzie to można znaleźć?
Moja szefowa uważa, że z tego zapisu, o którym mówicie wynika, że nie wpisujemy faceta we wniosek. Ja już nie wiem co mam robić, wpisywać, nie wpisywać? Cyrk
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x