Ukraina- zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 lip 2022, 12:47

Hej wszystkim,
obywatelka Ukrainy złożyła wniosek o zasiłek rodzinny na 3 dzieci, załączyła oświadczenie że na trzecie dziecko z otrzymuje pieniądze z Ukrainy (dziecko ma 4 lata).

Czy w takim przypadku przysługuje zasiłek rodzinny na 3 dziecko?
Lady90
Starszy referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 12 lip 2022, 9:01

MIAŁAM PODOBNĄ SYTUACJĘ. ZASIŁEK PRZYZNAŁAM TYLKO NA TO DZIECKO, NA KTÓRE NIE MA POBIERANYCH PIENIĄŻKÓW NA UKRAINIE. MY NIE PRZYZNAJEMY PIENIĄŻKÓW JEŻELI KTOŚ JUŻ Z UKRAINY COŚ POBIERA.
Justyna Ostaszewska
Praktykant
Od: 16 maja 2022, 8:42
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, świadczenie wychowawcze

Napisano: 12 lip 2022, 10:08

Justyna Ostaszewska pisze:
12 lip 2022, 9:01
MIAŁAM PODOBNĄ SYTUACJĘ. ZASIŁEK PRZYZNAŁAM TYLKO NA TO DZIECKO, NA KTÓRE NIE MA POBIERANYCH PIENIĄŻKÓW NA UKRAINIE. MY NIE PRZYZNAJEMY PIENIĄŻKÓW JEŻELI KTOŚ JUŻ Z UKRAINY COŚ POBIERA.
Robię tak samo, akurat piszę odmowę na 2 dzieci, bo pani mi oświadczyła, że pobiera na Ukrainie.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 13 lip 2022, 11:06

Wydaje mi się, że zasiłek rodzinny przysługuje, gdyż
po pierwsze brak zastosowania przepisów koordynacji
po drugie umowy dwustronne z Ukrainą nie zawierają odpowiednika świadczeń rodzinnych tylko:
-zasiłku dla bezrobotnych
- choroba i macierzyństwo
- świadczenia w razie choroby i macierzyństwa
- emerytury i renty
- wypadki przy pracy i choroby zawodowe
- zasiłku pogrzebowe
Lady90
Starszy referent

Napisano: 13 lip 2022, 12:19

Może to wam coś podpowie:
"Trudno powiedzieć, że to odpowiednik. Jest na pewno świadczeniem "o podobnym charakterze". Poza tym sformułowanie: "świadczeniem przyznawane na dzieci do 3 roku" jest określeniem potocznym. W myśl przepisów ukraińskiej ustawy "Про державну допомогу сім'ям з дітьми z 21 listopada 1992 г. (№ 2811-XII) rodzajami pomocy publicznej dla rodzin z dziećmi są:
1) pomoc w związku z ciążą i porodem;
2) pomocy przy porodzie, jednorazowej pomocy rzeczowej „pakiet niemowlęcy”;
3) pomoc w adopcji dziecka;
4) pomoc dla dzieci pozostających pod opieką lub opieką;
5) pomoc dzieciom samotnych matek.
Pytanie pewnie nawiązuje do dwóch pierwszych rodzajów świadczeń. Pomoc przy porodzie udzielana jest jednemu z rodziców dziecka (opiekunowi), który na stałe mieszka z dzieckiem. Zasiłek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje, jeżeli wniosek o jego powołanie wpłynie nie później niż dwanaście miesięcy od dnia urodzenia dziecka. Jest też jednorazowa pomoc rzeczowa „pakiet niemowlęcy”. To bezzwrotna skierowana pomoc społeczna dla rodzin, w których urodziło się dziecko żywe, a w przypadku braku obojga rodziców – krewnych, którzy zabierają dziecko ze szpitala położniczego lub innego zakład opieki zdrowotnej, rodzice adopcyjni, rodzice zastępczy, rodzice zastępczy, rodzice zastępczy, opiekunowie noworodka. Pomoc przy urodzeniu pierwszego i każdego kolejnego dziecka jest przyznawana w wysokości 41 280 hrywien. Wypłata pomocy dokonywana jest jednorazowo w wysokości 10 320 hrywien, pozostała kwota pomocy wypłacana jest przez kolejne 36 miesięcy w równych ratach w sposób określony przez Gabinet Ministrów Ukrainy."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lip 2022, 8:51

Ktoś coś jeszcze podpowie?
Lady90
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]