zdrowotne po rozwodzie przy SP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 lip 2022, 11:51

Czy jeśli kobieta się rozwiodła i pobiera SP na dziecko, czy powinniśmy opłacać ubezpieczenie zdrowotne od dnia rozwodu? Dotychczas była zgłoszona przy mężu i ona by tak wolała żeby zostało, ale chyba tak nie można prawda?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2022, 12:31

nikt nie miał takiej sytuacji?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2022, 13:39

Praktycznie tak. Teoretycznie nie, jeżeli na dziecko są zasądzone alimenty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 lip 2022, 14:10

dziecko wydaje mi się, że nawet jak rodzice są po rozwodzie (dziecko mieszka z mamą) to i tak może być ubezpieczone przy ojcu. Ale nie nie wiem co z byłą żoną.
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2022, 18:30

Prawnie to wygląda tak
Ustawa z dnia 27.08.2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych

Art.5 pkt 3) członek rodziny oznacza następujące osoby:
a) dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli uczy się dalej w szkole lub zakładzie kształcenia nauczycieli lub odbywa kształcenie w uczelni lub szkole doktorskiej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku,
c) wstępnych pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym;

Art. 66. 1. ptk 33 Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu -niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

Art. 66 ust 2 Status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28b, 30 i 33.

Dziecko powinno podlegać ubezpieczeniu nadal u ojca z uwagi na alimenty. Skoro dziecko ma ubezpieczenie to pod nie powinna wchodzić matka, bo jest wstępną i ma status członka rodziny osoby ubezpieczonej. Teoretycznie jesteśmy zwolnieni z obowiązku opłacania składek matce. Praktycznie czy to ktoś praktykuje. Nie wiem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x