umieszczanie w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 paź 2009, 12:10

DPS przyją do siebie osobę bez informacji i porozumienia z PCPR decyjza o umieszczeniu zostala wydana 2 tygodnie po umieszczeniu osoby. Czy to jest poprawne?
~Tośka

Napisano: 05 paź 2009, 16:56

mamy podobny przypadek; my czyli OPS kieruje osoby do dpsu, wydajemy decyzję kierującą i o odpłatności, wysyłamy dokumenty do PCPRu, po czym dowiadujemy się, że to dps najpierw ustala czy przyjąć dane osoby czy nie, wysyła do tych osób jakieś zaproszenia do zamieszkania, a z pcpru nie mamy żadnych decyzji o umieszczeniu. I co robić w takim przypadku?
~Aga2

Napisano: 06 paź 2009, 11:33

Czyli jak powinno być poprawnie, bo robi się bałagan w dokumentach, co potem z odpłatnością za pobyt danej osoby w DPS za te dni zanim wydana zostanie decyzja o umieszczeniu?
Co robić żeby było dobrze? Poradźcie coś
~Tośka

Napisano: 06 paź 2009, 12:51

Jeśli dpsy przyjmują ludzi bez decyzji to na własne ryzyko. Pierwsza jest decyzja o skierowaniu do dps, która jest jednoczesnie potwierdzeniem gminy że bierze na siebie zobowiązanie ewentualnego ponoszenia opłaty. Druga jest decyzja o umieszczeniu (PCPR_u) i następnie po przyjęciu osoby do dps decyzja o odpłatności. Koniec kropka i nie ma innej opcji.
~/

Napisano: 07 paź 2009, 15:08

W porządku potwierdziłam swoje przypuszczenia teraz proszę o pomoc w wyegzekwowaniu od DPS-u takiej kolejności? Czy mam możliwość załatwienia tego da drodze formalnej by na przyszłość takie sytuacje nie miały miejsca.
~Tośka

Napisano: 08 paź 2009, 12:22

Normalna procedura wynikająca z przepisów ustawy i kpa. Wniosek o przyjęcie do dps, wywiad i decyzja o skier. Jeśli osoba została przyjęta bez decyzji o skierowaniu to robicie normalną procedurę z tym że ja bym naliczyła odpłatność od dnia wpływu wniosku. A za te wcześniejsze dni to koszty opłaca sam klient lub Pan dyrektor z własnej kieszeni. Co to za szastanie pieniędzmi gmin. Przecież nie każdego kieruje się do dps. Wydajemy też decyzje odmowne. A gdybyście np. wydali decyzję odmowną o skierowaniu? To co wtedy?
~/

Napisano: 08 paź 2009, 14:22

Wszystko w porządku ale jak to wyegzekwować od DPS-u, żeby sobie nie ustalały niczego poza PCPR-em? a potem stawiają nas przed faktem .
~Tośka

Napisano: 09 paź 2009, 13:13

Poinformować jednostkę prowadzącą dom o tych nieprawidłowościach. Przecież PCPR-y prowadzą listę osób oczekujących i nie moga wyegzekwować od dps aby stosowały się do obowaiazujacych zasad ustawowych. Dziwne.
~/

Napisano: 09 paź 2009, 15:22

Nie wyobrażam sobie, by mój dps tak postępował. Dyrektor zaraz dostałby zj.... Ponadto PCPR sprawuje nadzór i kontrole a zatem może sobie poprzeglądać decyzje mieszkańców.
~pcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x