uprawnienia do dodatku pielęgnacyjnego - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 01 paź 2009, 15:27

Mam pytano w sprawie zasiłku pielęgnacyjnego dla mieszkańców DPS-ów, bo gubię się już z tymi uprawnieniami do dodatku pielęgnacyjnego :(...Chodzi mi to o to czy osobie przebywającej w DPS, która ukończyła 75 lat bądź ma orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy i do samodzielnej egzystencji i posiada świadczenia emeytalno-rentowe w ZUS lub KRUS i ponosi odpłatność za pobyt w placówce przysługuje dodatek pielęgnacyjny???? Kiedyś Mazurkiewicz na szkoleniu mówił, że osoby które były skierowane do DPS przed 01-01-2004r mają prawo do zasiłku pielęgnacyjnego, bo nie należy im się dodatek pielęgnacyjny... A ja już nie wiem... Bo dostaliśmy kilka wniosków o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego z DPS-u i zwróciliśmy się do ZUS-u z zapytaniem czy osoby są uprawnione do dodatku pielęgnacyjnego i ZUS odpisał, że są uprawnione do dodatku, ale dodatek im nie przysługuje bo są skierowane do DPS-u prze 01-01-2004r. Jedno zaprzecza drugiemu...Czy ma ktoś może jakąś interpretację w tej sprawie?? Bardzo proszę o pomoc.
~witek

Napisano: 16 paź 2009, 23:57

ja bym nie przyznała
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2010, 15:22

właśnie te moje wnioski wróciły z SKO i SKO nie unieważniło moich decyzji tylko napisało że zasiłek pielęgnacyjny stronom się należy, mimo że wcześniej te osoby nabyły prawo do dodatku pielęgnacyjnego, ale go nie otrzymują ze względu na pobyt w placówce.
~witek

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x