umieszczenie alkoholika w dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~Ewa

Re: umieszczenie alkoholika w dps

Post autor: ~Ewa »

Ubezwłasnowolnienie długo trwa i nie jestem pewnwa czy w sprawie umieszczenia nie odbyłaby się i tak sprawa w sądzie. Lepiej niech MOPS złoży wniosek do sądu rodzinnego o umieszczenie w dps bez zgody w oparciu o przepis art.39 ust 1 ustawy z 19.08.1994 o ochronie zdrowia psychicznego. Dz.U. Nr 111 poz.535.powodzenia
W naszym DPS jest wielu alkoholików, jest to do opanowania w placówce.
~gopsik

Post autor: ~gopsik »

no właśnie chciałam pisać o umieszczenie bez zgody;) dzięki Ewa;) a pisałas może taki wniosek?co tam pisać?
~kysa

Post autor: ~kysa »

możesz się podzielić tym, jak opanowujecie takie sytuacje? my nie możemy sobie poradzić z narkomanami. graja w kotka i myszkę...zapychają wsady w drzwiach...a my jeździmy i szukamy wiatru w polu...Macie może monitoring i drzwi na kody czy jak?
~Ewa

Post autor: ~Ewa »

Nie mam doświadczenia w takich sytuacjach, jestem pracownikiem dps zdarza się, że przyjmujemy osobę a ona po kilku dniach wycofuje zgodę ma dużą demencję i nie ma gdzie pójść , więc piszemy do MOPS pismo o skierowanie wniosku o umieszczenie sądowne oni to mogą zrobić a my nie.
~ona

Post autor: ~ona »

Postanowienie sądu ich nie zatrzyma, im to wisi, ma pójść to pójdzie i tak a Ty będziesz się przed sądem tłumaczyć, sąd Ci jednak nie powie jak z typem postepować.
ODPOWIEDZ