Umieszczenie osoby w DPS bez jej zgody

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
Anna008
Praktykant
Zajmuję się: praca socjalna
Kontakt:

Umieszczenie osoby w DPS bez jej zgody

Post autor: Anna008 »

Witam. Jako GOPS umieszczamy osobę w DPS bez jej zgody. Otrzymałam z sądu zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie umieszczenia tej osoby. Mam pytanie jak wygląda dalsza procedura umieszczania osoby tzn. co po mojej stronie czy muszę robić wywiad z osobą, jakie inne dokumenty są potrzebne oprócz kart leczenia szpitalnego. Nigdy nie umieszczałam w takim trybie osoby w dps, wogóle w mojej pracy to pierwszy mój dps;)
Proszę o podpowiedź i pomoc. Dziękuję
gsps
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps
Kontakt:

Re: Umieszczenie osoby w DPS bez jej zgody

Post autor: gsps »

Procedura umieszczenia bez zgody jest taka sama jak przy umieszczaniu za zgodą. Komletuje się dokumenty (niektóre DPS-y mają dla siebie stworzone dokumenty), robi wywiad, wystawia decyzję i wysyła się do PCPR, który ma w swoim zasięgu dany DPS.
Anna008
Praktykant
Kontakt:

Dziekuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dokumentów czy ta osoba nie musi podpisac mi np. wywiadu?
hek
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: hek »

Zapewne odmówi podpisywania czegokolwiek. Dlatego warto dodać tam gdzie trzeba krótką adnotację, iż osoba nie wyraziła zgody na podpis i w nawiasie dodać że jest skierowana postanowieniem sądu.
Anna008
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję. Czy może ktoś podesłać wzór decyzji skierowującej do dps bez zgody osoby postanowieniem sądu, z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ