umieszczenie w dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~~ola

umieszczenie w dps

Post autor: ~~ola »

pracuję w ops od niedawna i mam prośbę - czy ktos mógłby napisać co się robi aby umieścić osobę w dps.
Mam wniosek od osoby która chce byc umieszczona w dps - będzie to moj apierwsza sprawa tego typu. przeprowadziłam wywiad, zbieram niezbędne dokumenty i co dalej? nadmieniam że dzieci ww. osoby zobowiązały się do ponoszenia pewnej części opłaty za dps
~kursantka

Re: umieszczenie w dps

Post autor: ~kursantka »

z osobami zobowiązanymi należy podpisać umowę o wnoszeniu opłaty za dps, potem wystawiasz decyzję o odpłatności w decyzji należy wskazać kwoty kto lie posnosi kosztow tj

mieszkaniec 70% z własnego dochodu
osoby zobowiązane jaką kwotę będą wnosić
jeżeli od mieszkanica oraz osób zobowiązanych nie wystarczy na opłaty za dps pozostałą różnicę wnosi gmina.
~kaja

Post autor: ~kaja »

a jesli ma osoba umieszczona w dps oszczędności , czy tez z nich może płacić na dps
~arletonv

Post autor: ~arletonv »

w pierwszej kolejności wykorzystuje własne zasoby finansowe aby pokryć koszty pobytu w dps art.61 ust. 1 pkt 1, az do mwyczerpania a następnie kolejno wg ustawy rodzina, gmina .
ODPOWIEDZ