umieszczenie w DPS bez zgody - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 mar 2012, 11:37

witam, mam problem i proszę o Wasze rady!!
Jestem opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej z powodu choroby psychicznej. Osoba ubezwłasnowolniona mieszka na terenie jednej gminy, a ja na terenie drugiej. Osoba ta mieszka sama, nie ma nikogo, kto mógłby jej zapewnić opiekę. Uczęszcza do ŚDS. Staram się o umieszczenie jej w DPS. Złożyłam wniosek w MOPSie w gminie w której zamieszkuje osoba ubezwłasnowolniona. Obecnie toczy się sprawa o wydanie zgody sądu na umieszczenie jej w DPS bez jej zgody. Posiadam zaświadczenia lekarskie, w których widnieje informacja, iż chory wymaga całodobowej opieki. Niestety z wywiadów MOPS wynika, iż moj podopieczny radzi sobie świetnie i jest w stanie samodzielnie funkcjonować. Muszę tu dodać, iż wielokrotnie usłyszałam od pracowników MOPS, że umieszczenie w DPS wiąze sie z wysokimi kosztami, na które ośrodka nie stać, tym bardziej , że jest to osoba młoda. Wszelkie działania prowadzone przez MOPS mają na celu wydanie opinii stwierdzającej, że moj podopieczny radzi sobie. Ponadto manipulują nim i wbijają do głowy jakie to cięzkie życie bedzie miał w DPS. Niestety w moim przekonaniu i odczuciu sąd nie przychyli się do mojego wniosku, gdyż MOPS i ŚDS wystawili pozytywną opinię dot. jej funkcjonowania. Sąd nie uwzględnia moich racji, bazuje na wnioskach w/w instytucji. Proszę o pomoc i radę co mogę zrobić w obecnej sytuacji?? co jeśli sąd nie przychyli się do wniosku o umieszczenie w DPS? ja nie jestem w stanie z nim zamieszkać i być przy nim każdego dnia. Wiem, że mogę odwołać się od postanowienia sądu, ale to wszystko będzie tak długo trwało, a ja obawiam się , że w końcu dojdzie o jakiejs tragedii...
~Aga

Napisano: 21 mar 2012, 12:00

własnie chodzi tu tylko o pieniadze a nie o dobro człowieka.mops tego nie powie i zawsze bedzie czarował.
proponuje złożyc wniosek o zrzeczenie sie sprawowania tej funkcji
Art. 169. § 1. Z ważnych powodów sąd opiekuńczy może na żądanie opiekuna zwolnić go z opieki.
§ 2. Sąd opiekuńczy zwolni opiekuna, jeżeli z powodu przeszkód faktycznych lub prawnych opiekun jest niezdolny do sprawowania opieki albo dopuszcza się czynów lub zaniedbań, które naruszają dobro pozostającego pod opieką.
~alek

Napisano: 21 mar 2012, 12:06

Tylko chodzi o to, że jest to osoba mi bliska i zależy mi na tym , aby zapewnić jej odpowiednią pomoc i opiekę. A w momencie gry zrzeknę się praw do niej pozostanie sama sobie, bądz opiekunem zostanie ktoś obcy, komu będzie obojętny. Przykre to na jakich zasadach funkcjonuje ten cały system....:( nie wiem, może jest jakaś inna możliwość...
~Aga

Napisano: 21 mar 2012, 20:09

Tutaj najważniejsza będzie opinia psychiatry sądowego. Sąd na tym się będzie opierał. Pracownicy OPS naprawdę nie mają pojęcia, jak wygląda 24 h z chorym , który ma stany np. urojeniowe w schizofrenii. Najczęściej jest tak,że jak jest kontakt z pracownikiem OPS , to człowiek jest spokojny, umyty, nawet ma mieszkanie posprzątane. W ŚDS przebywa się 8 h
i 5 razy w tygodniu , a co dalej ?
Popytaj , czy u was są Zespoły Leczenia Środowiskowego , finansowane z NFZ. Jest to nowatorskie rozwiązanie , a jeżeli chodzi o pieniądze , to najtańsze i najskuteczniejsze , jeśli chodzi o bezpieczeństwo chorych i komfort życia bliskich.

~storczyk*

Napisano: 22 mar 2012, 10:11

mamy opinie biegłych psychiatrów sądowych, które były niezbędne do ubezwłasnowolnienia, jest tam jasno napisane ze wymaga opieki osoby drugiej, ale sąd obecnie bazuje na opinii pracownika socjalnego i terapeutów z śds, którzy twierdzą, że stan jej zdrowia sie poprawił. Jak twierdzi kurator ubezwłasnowolnienie nie jest przesłanką ku temu, aby umieścic osobę w DPS....brak sił na to wszystko....i człowiek zaczyna wątpić w to co robi...
~Aga

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x