od kiedy zmienić decyzje dot. odpłatności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 16 mar 2012, 13:10

Mam pana w DPS dostałam pismo iz zminił sie koszt utrzymania mieszkańca DPS zostało to ogłoszone w Dzienniku Urzędowym Województwa w dniu 20.02.2012 a koszt zmienia sie od następnego miesiąca po ogłoszeniu w Dzienniku.
Mam tez pismo z zus o wysokości siwadczenia za mazrec 2012 to od kiedy powinnam zminic decyzje od III czy IV 2012r.
~aga

Napisano: 16 mar 2012, 13:21

Ogłoszenie, o którym piszesz nie jest aktem prawa miejscowego. Decyzji nie zmienia się z powodu zmiany kosztów utrzymania. Jeśli zmiana dochodu przekroczyła 10 % kryterium dochodowego (art. 106 ust. 3b u. o p.s.), to zmieniasz decyzję dot. odpłatności strony z tyt. pobytu w DPS. Jeśli zmiana nastąpiła w marcu, to decyzję zmieniasz z dniem 1.04.2012 r.
~Ola

Napisano: 16 mar 2012, 21:40

a skoro zawsze zmienialiśmy bo tak ustalił prawnik to co z tym możemy teraz zrobić
~Mirka

Napisano: 19 mar 2012, 12:56

do dochodu klienta wliczamy dodatek pielęgnacyjny?
~aga

Napisano: 19 mar 2012, 13:16

Tak, wliczamy.

~ela

Napisano: 20 mar 2012, 17:52

W tej sytuacji wykorzystałabym zmianę sytuacji dochodowej i \"przy okazji\" zmieniłabym decyzję w ten sposób, że w sentencji pozostałby jedynie zapis o odpłatności strony.
~Ola

Napisano: 21 mar 2012, 12:01

A ja mam prośbę: czy ktoś wrzuciłby zmianę /PODST. PRAWNA/ do w/w odpłatności - zmiana odpłatności, mam opracowaną ale chciałabym porównać czy też tak macie - bardzo proszę.
~lilka

Napisano: 21 mar 2012, 15:06

ja również chciałabym zobaczyć taką decyzję. Nie rozumiem tego co piszecie czytając art. 60 ust. 3 - dla mnie wynika z niego że zmienia się odpłatność osoby od następnego miesiąca po ogłoszeniu w Dzienniku.
~Ola

Napisano: 21 mar 2012, 19:46

Również proszę o wrzutę jeżeli ktoś będzie taki dobry wzoru decyzji.
~bwl

Napisano: 21 mar 2012, 23:34

Zwiększenie kosztów utrzymania łączy się ze zwiększeniem wysokości dopłaty do pobytu ze strony gminy. jeżeli w dotychczasowej decyzji była wskazana konkretna kwota dopłaty i z oczywistych wzgledow ulegnie zmianie to nalezy zmienić decyzję.To nie może byc na domysł i nie powinno byc w decyzjach ogólnego zapisu, że reszte pokrywa dmina. Poza tyn w tym roku tak świadczenia mieszkańców dpsów wzrosły, że wszystkie decyzje do zmiany.
~mańka

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x