witam, mam problem i proszę o Wasze rady!!
Jestem opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej z powodu choroby psychicznej. Osoba ubezwłasnowolniona mieszka na terenie jednej gminy, a ja na terenie drugiej. Osoba ta mieszka sama, nie ma nikogo, kto mógłby jej zapewnić opiekę. Uczęszcza do ŚDS. Staram się o umieszczenie jej w DPS. Złożyłam wniosek w MOPSie w gminie w której zamieszkuje osoba ubezwłasnowolniona. Obecnie toczy się sprawa o wydanie zgody sądu na umieszczenie jej w DPS bez jej zgody. Posiadam zaświadczenia lekarskie, w których widnieje informacja, iż chory wymaga całodobowej opieki. Niestety z wywiadów MOPS wynika, iż moj podopieczny radzi sobie świetnie i jest w stanie samodzielnie funkcjonować. Muszę tu dodać, iż wielokrotnie usłyszałam od pracowników MOPS, że umieszczenie w DPS wiąze sie z wysokimi kosztami, na które ośrodka nie stać, tym bardziej , że jest to osoba młoda. Wszelkie działania prowadzone przez MOPS mają na celu wydanie opinii stwierdzającej, że moj podopieczny radzi sobie. Ponadto manipulują nim i wbijają do głowy jakie to cięzkie życie bedzie miał w DPS. Niestety w moim przekonaniu i odczuciu sąd nie przychyli się do mojego wniosku, gdyż MOPS i ŚDS wystawili pozytywną opinię dot. jej funkcjonowania. Sąd nie uwzględnia moich racji, bazuje na wnioskach w/w instytucji. Proszę o pomoc i radę co mogę zrobić w obecnej sytuacji?? co jeśli sąd nie przychyli się do wniosku o umieszczenie w DPS? ja nie jestem w stanie z nim zamieszkać i być przy nim każdego dnia. Wiem, że mogę odwołać się od postanowienia sądu, ale to wszystko będzie tak długo trwało, a ja obawiam się , że w końcu dojdzie o jakiejs tragedii...
umieszczenie w DPS bez zgody
Re: umieszczenie w DPS bez zgody
własnie chodzi tu tylko o pieniadze a nie o dobro człowieka.mops tego nie powie i zawsze bedzie czarował.
proponuje złożyc wniosek o zrzeczenie sie sprawowania tej funkcji
Art. 169. § 1. Z ważnych powodów sąd opiekuńczy może na żądanie opiekuna zwolnić go z opieki.
§ 2. Sąd opiekuńczy zwolni opiekuna, jeżeli z powodu przeszkód faktycznych lub prawnych opiekun jest niezdolny do sprawowania opieki albo dopuszcza się czynów lub zaniedbań, które naruszają dobro pozostającego pod opieką.
proponuje złożyc wniosek o zrzeczenie sie sprawowania tej funkcji
Art. 169. § 1. Z ważnych powodów sąd opiekuńczy może na żądanie opiekuna zwolnić go z opieki.
§ 2. Sąd opiekuńczy zwolni opiekuna, jeżeli z powodu przeszkód faktycznych lub prawnych opiekun jest niezdolny do sprawowania opieki albo dopuszcza się czynów lub zaniedbań, które naruszają dobro pozostającego pod opieką.
Tylko chodzi o to, że jest to osoba mi bliska i zależy mi na tym , aby zapewnić jej odpowiednią pomoc i opiekę. A w momencie gry zrzeknę się praw do niej pozostanie sama sobie, bądz opiekunem zostanie ktoś obcy, komu będzie obojętny. Przykre to na jakich zasadach funkcjonuje ten cały system....
nie wiem, może jest jakaś inna możliwość...

Tutaj najważniejsza będzie opinia psychiatry sądowego. Sąd na tym się będzie opierał. Pracownicy OPS naprawdę nie mają pojęcia, jak wygląda 24 h z chorym , który ma stany np. urojeniowe w schizofrenii. Najczęściej jest tak,że jak jest kontakt z pracownikiem OPS , to człowiek jest spokojny, umyty, nawet ma mieszkanie posprzątane. W ŚDS przebywa się 8 h
i 5 razy w tygodniu , a co dalej ?
Popytaj , czy u was są Zespoły Leczenia Środowiskowego , finansowane z NFZ. Jest to nowatorskie rozwiązanie , a jeżeli chodzi o pieniądze , to najtańsze i najskuteczniejsze , jeśli chodzi o bezpieczeństwo chorych i komfort życia bliskich.
i 5 razy w tygodniu , a co dalej ?
Popytaj , czy u was są Zespoły Leczenia Środowiskowego , finansowane z NFZ. Jest to nowatorskie rozwiązanie , a jeżeli chodzi o pieniądze , to najtańsze i najskuteczniejsze , jeśli chodzi o bezpieczeństwo chorych i komfort życia bliskich.
mamy opinie biegłych psychiatrów sądowych, które były niezbędne do ubezwłasnowolnienia, jest tam jasno napisane ze wymaga opieki osoby drugiej, ale sąd obecnie bazuje na opinii pracownika socjalnego i terapeutów z śds, którzy twierdzą, że stan jej zdrowia sie poprawił. Jak twierdzi kurator ubezwłasnowolnienie nie jest przesłanką ku temu, aby umieścic osobę w DPS....brak sił na to wszystko....i człowiek zaczyna wątpić w to co robi...
Oprócz umieszczenie w DPS bez zgody - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
ODPŁATNOSC ZA DPS GMINY-KLIENT PRZEBYWA W SZPITALU
DPS a zasiłek chorobowy -pomóżcie
Jak zapewnić stałą opiekę mamie?
zasiłek chorobowy
nowa metryka obiegu dokumentów
Syn uchyla się od odpłatności za dps za matke
Odpłatnośc rodziny zgodnie z umową
wolne miejsce w dps
Spór kompetencyjny
leki w DPS
Zabezpieczenie mienia osoby samotnej
nowo powstały DPS - woj. dolnośląśkie