Umieszczenie w dps bez zgody podopiecznego - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 sie 2019, 14:02

Witam
Mam dziadka 80+, który nie wychodzi z domu, nie pobiera emerytury, nie płaci rachunków, nie robi zakupów. Ma bardzo duże problemy z pamięcią, omamy słuchowe i wzrokowe. Nie dba o higienę, załatwi się w łóżku do miski lub w pampersa. Nie chce chodzić do lekarzy. Awanturuj się, bardzo często ma ataki złości, sąsiedzi wzywają policję i pogotowie. Lekarze wydają skierowania do szpitala z uwagi na demencję i niedożywienie, odmawia hospitalizacji. Nie przyjmuje leków, prawie nie je i nie pije. "Opiekuje" się nim syn, który bardzo nadużywa alkoholu. Stan psychiczny i fizyczny dziadka z dnia na dzień jest coraz gorszy, syn nie opiekuje się nim należycie. Rodzina jest dobrze znana pracownikom ops i kontrolowana. Z uwagi na stan zdrowia uważam, że dziadek potrzebuje 24 godzinnej profesjonalnej opieki, której nikt z członków rodziny nie jest mu w stanie zapewnić. Myślę o umieszczeniu dziadka w dps bez jego zgody, bo sam jej na to nie wyrazi. Stąd moje pytania:
1. Czy mops może wystąpić do sądu o umieszczeni dziadka w dps bez jego zgody?
2. Czy szybciej będzie jesli zrobię to ja czy mops?
3. Czy muszę najpierw wystąpić o częściowe lub całkowite ubezwłasnowolnienie, a dopiero po jego uzyskaniu mogę zwrócić się o do sadu o zgodę na umieszczenie dziadka w dps bez jego zgody?
4. Czy bez ubezwłasnowolnienia mogę wystąpić do sadu opiekuńczego o umieszczenie bez zgody?
tsl
Praktykant
Od: 15 sie 2019, 13:42
Zajmuję się: PF

Napisano: 16 sie 2019, 19:49

Odpowiadając na pytania:
1.Do sądu o umieszczenie bez zgody może zarówno wystapić MOPS jak i rodzina.
2. Biorąc pod uwagę, że MOPS ma kilka "ważnych" spraw myślę, że szybciej będzie jak załatwi to rodzina.
3,4. Bez ubezwłasnowolnienia można wystąpić o umieszczenie bez zgody. Ubezwłasnowolnienie trwa znacznie dłużej niż umieszczenie bez zgody i jest bardziej kosztowne (nie wiem w tej chwili jakie to kwoty, ale kilka lat temu było ok. 600 zł). Ubezwłasnowolnienie załatwia się w Sądzie Okręgowym, a umieszczenie bez zgody w Rejonowym.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 16 sie 2019, 21:14

Odnosnie punktu 1 mops odmawia skierowania wniosku do sadu twierdzac ze jesli osoba ta ma rodzine to ona musi sie tym zajac. Jezeli chodzi o pkt. 4 to by bardzo ulatwilo sprawe natomiast prawnik z ktorym rozmawialem powoedzial ze najpier trzeba zalatwic ubezwlasnowolnienie, w internecientez jest tylko mowa o osobach ubezwlasnowolnionych, juz sam nie wiem co myslec :/
tsl
Praktykant

Napisano: 19 sie 2019, 17:12

Skoro MOPS odmawia to trzeba wziąc sprawy w swoje ręce. Prosze mi wierzyć, że nie trzeba ubezwłasnowalniać, żeby umieścić w DPS bez zgody. Po to ktoś wymyślił tę formę (umieszczanie bez zgody), żeby nie trzeba było długo czekać jak w przypadku ubezwłasnowolneń (może trwać bardzo długo. Ostatnio zostałam opiekunem prawnym Pani, której procedura ubezwłasnawalniania trwała od kwietnia 2018). A czy prawnik wspomniał, że samo ubezwłasnowolnienie nie wystarczy, żeby umieścić w DPS, opiekun prawny będzie musiał wystąpić do Sądu o zgodę na umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej.)
Uważam, że nie ma sie nad czym zastanawiać tylko kompletować dokumenty i składać wniosek do Sądu o umieszczenie bez zgody.
gsps
Stażysta

Napisano: 19 sie 2019, 22:46

Zatem jakie dokumenty beda potrzebne? Czy oprocz wniosku wystarczy opinia lekarza rodzinnego czy musza byc opinie lekarzy jakiejsc specjalizacji np psycholog, psychiatra?
tsl
Praktykant

Napisano: 20 sie 2019, 18:24

Wniosek do sądu i zaświadczenie lekarskie (ja bym załatwiała zaświadczenie lekarza psychiatry)
gsps
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x