Witam
Mam dziadka 80+, który nie wychodzi z domu, nie pobiera emerytury, nie płaci rachunków, nie robi zakupów. Ma bardzo duże problemy z pamięcią, omamy słuchowe i wzrokowe. Nie dba o higienę, załatwi się w łóżku do miski lub w pampersa. Nie chce chodzić do lekarzy. Awanturuj się, bardzo często ma ataki złości, sąsiedzi wzywają policję i pogotowie. Lekarze wydają skierowania do szpitala z uwagi na demencję i niedożywienie, odmawia hospitalizacji. Nie przyjmuje leków, prawie nie je i nie pije. "Opiekuje" się nim syn, który bardzo nadużywa alkoholu. Stan psychiczny i fizyczny dziadka z dnia na dzień jest coraz gorszy, syn nie opiekuje się nim należycie. Rodzina jest dobrze znana pracownikom ops i kontrolowana. Z uwagi na stan zdrowia uważam, że dziadek potrzebuje 24 godzinnej profesjonalnej opieki, której nikt z członków rodziny nie jest mu w stanie zapewnić. Myślę o umieszczeniu dziadka w dps bez jego zgody, bo sam jej na to nie wyrazi. Stąd moje pytania:
1. Czy mops może wystąpić do sądu o umieszczeni dziadka w dps bez jego zgody?
2. Czy szybciej będzie jesli zrobię to ja czy mops?
3. Czy muszę najpierw wystąpić o częściowe lub całkowite ubezwłasnowolnienie, a dopiero po jego uzyskaniu mogę zwrócić się o do sadu o zgodę na umieszczenie dziadka w dps bez jego zgody?
4. Czy bez ubezwłasnowolnienia mogę wystąpić do sadu opiekuńczego o umieszczenie bez zgody?