Odpłatność za pobyt mamy w dps w sytuacji kilkoro wstępnych - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 wrz 2019, 20:43

Witam serdecznie .Mam pytanie odnośnie odpłatności za pobyt w DPS ,w sytuacji
gdzie zobowiązanych jest kilkoro wstępnych.W mojej sytuacji zobowiązanymi osobami do odpłatności za pobyt mojej mamy jestem ja, moja siostra i mama mojej mamy .Siostra ma dochody poniżej kryterium także nie będzie płaciła za pobyt mamy. Babcia też ma dochody poniżej.Moje dochody przekraczają kryterium i jestem zobowiązana.Pytanie - czy będę płaciła tylko swoją część czyli 1/3 czy będę również musiała płacić za siostrę i babcie ? Od 3 września jest wprowadzona zmiana odnośnie art.61 ustawy o pomocy społecznej i dodany jest podpunkt 2f który mówi że Wysokość opłat za pobyt osoby umieszczonej w DPS naliczana jest proporcjonalnie do liczby osób obowiązanych do jej wnoszenia.Z góry dziękuję za informację
Rokislaw
Praktykant
Od: 08 wrz 2019, 18:32
Zajmuję się: Zajmuje się projektami

Napisano: 26 wrz 2019, 18:43

Tylko swoją część. Za pozostałych będzie płaciła zastępczo gmina.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 28 wrz 2019, 12:59

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Rokislaw
Praktykant

Napisano: 29 paź 2019, 20:32

Witam serdecznie ponownie, Śledząc wypowiedzi odnośnie naliczania odpłatności w sytuacji kilkoro zstępnym w odniesieniu ust..61f widzę różne podejścia do interpretowania tego zapisu.W jednej z interpretacji jest podzielenie brakującej kwoty proporcjonalnie do osób zobowiązanych ,przy czym w sytuacji gdzie osoba zobowiązana nie ma dochodów to za nią płaci gmina,.Drugie podejście mówi o tym że nieważne jest liczba osób zobowiązanych , i że dwie z nich nie mają dochodów , wystarczy że 3 osoba zobowiązana ma wysoki dochód i to ona płaci za siebie i za innych.Wracajac do ust.61.2e,2f czy nie lepiej nie okazywać dochodu i nie zgadzać się na wywiad środowiskowy i na podpisanie umowy wtedy zgodnie z ust.61 2f wydana będzie decyzja wg ust 59 gdzie wysokość opłat będzie dzielona proporcjonalnie i wtedy osoba która ma wysokie dochody zapłaci tylko swoją część,bo 2pozostale osoby przecież wykażą że tych dochodów nie mają.Jak to wygląda naprawdę ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Rokislaw
Praktykant

Napisano: 31 paź 2019, 12:02

Dzień dobry,
nie jestem pracownikiem pomocy społecznej - więc o praktyce wiem nie tak dużo.
Na zdrowy rozum w sytuacji, kiedy ktoś współpracuje z ops, godzi się na wywiad etc - nie powinien być obciążany w wyższej wysokości niż kiedy bojkotuje współpracę. Ale prawo jest jakie jest - i nie wiem, jakie byłyby interpretacje.
Natomiast proszę pamiętać, że po ostatnich zmianach 4.10 OPS ma obowiązek zawrzeć umowę, która zgodnie z przepisami ma mieć charakter kompromisowy. Jesli będą usiłowali wymusić kwotę wyższą niż ta "karna" kwota z art 61 pkt 2f - to po prostu nie należy jej podpisywać, bo i tak najgorsze co się może stać, to właśnie obciążenie proporcjonalne. Natomiast jeśli zgodzą się na kwotę niższą - to jest i tak lepiej.
pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 31 paź 2019, 14:36

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Rokislaw
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]