umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Daria

umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Post autor: ~Daria »

Jestem pracownikiem socjalnym z OPS. Na swoim terenie mam kobietę która na nasz wniosek została ubezwłasnowolniona ma opiekuna prawnego, który obecnie stara się o zwolnienie z tej funkcji - już po raz drugi bo za pierwszym razem sąd nie wyraził zgody. Kontakt z opiekunem jest trudny a sytuacja napięta ponieważ kobieta mieszka w bardzo trudnych warunkach chcieliśmy ja umieścić w DPS ale opiekun nie zgadza się. Czy możemy pomimo tego ze kobieta ma opiekuna wnioskować do sądu o umieszczenie w DPS bez jej zgody?
~anonim

Re: umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Post autor: ~anonim »

myślę, że nie zaszkodzi napisać do sądu. W takim przypadku niech Sąd zadecyduje.
~dps.

Post autor: ~dps. »

Opiekun musi wystąpić do sądu z wnioskiem o zezwolenie na dokonanie takiej czynności jak umieszczenie w dps podopiecznego. Jest to tak ważna czynność, że wykracza poza zarząd zwykły. Właściwy jest do wydanie decyzji kierującej do dps OPS opiekuna prawnego.
~Paweł

Post autor: ~Paweł »

OPS może wystąpić do sądu o umieszczenie w DPS bez zgody. Również w sytuacji, w której opiekun prawny nie wyraża zgody istnieje możliwość złożenia wniosku w sądzie.

Polecam lekturę:
- art. 54 ustawy o pomocy społecznej
- art. 38 i 39 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego
ODPOWIEDZ